Саджанці смородини з відкритою кореневою системою саджають і навесні, і восени, але краще це робити таки восени. За зиму грунт навколо кущів осяде і ущільниться, навесні рослини почнуть рости раніше і добре приживуться. При використанні саджанців в контейнерах обмежень по термінах посадки практично немає. Чорна смородина дає вищий урожай ягід, якщо садити поруч кілька різних сортів - для взаємного перезапилення.

Терміни посадки

Смородину садять навесні і восени, але більш сприятливі умови - восени. Навесні у цієї рослини занадто швидко розпускаються бруньки, а відтак, період для посадки дуже короткий. Восени садити смородину потрібно за кілька тижнів до настання мінусових температур. Зазвичай, це жовтень. При посадці восени, грунт навколо коренів рослини до весни добре ущільнюється, і кущі добре приживуться, а з настанням весни одразу починають інтенсивно рости.

pic

Вибір місця

Чорна смородина любить вологі грунти. Тому, коли будете вибирати місце для посадки, врахуйте цю особливість. Пошукайте добре зволожену ділянку - рівну або пологу, де-небудь на північному, північно-західному або західному схилі, що добре захищений від вітру. Але все добре в міру. Занадто низькі або заболочені місця, де грунтова вода знаходиться ближче 1 метра від поверхні - не підійдуть.

Червону смородину можна висаджувати на піднесеній і добре освітленій ділянці, так як вона краще переносить посуху, ніж чорна смородина. Підходящі грунти для цієї культури - родючі, вилужені від карбонатів і солей. Якщо дивитися за механічним складом, то для чорної смородини гарні середньо- і важкосуглинисті, а для червоної - суглинні. Остання не буде рости на грунті з підвищеним вмістом карбонатів. Не придатні для вирощування смородини також засолені, піщані, болотисті і нерозвинені щебневі грунти.

pic

Підготовка грунту

Після вибору місця, зробіть планування ділянки - приберіть западини, ями і борозни. Далі ділянку потрібно зорати на глибину приблизно 35 сантиметрів або ж просто перекопати. При цьому видаліть і виберіть на ділянці кореневища багаторічних бур'янів. Якщо їх дуже багато - перекопайте двічі. А ще краще перед цим на один рік посадити там овочеві культури.

Коли будете робити остаточне перекопування або оранку, внесіть гній, перегній або компост - приблизно 600-800 кілограмів. Також додайте 4-5 кілограмів суперфосфату і 2-3 кілограми калійних добрив. Все це з розрахунку на сто квадратних метрів. Готувати потрібно ділянку для осінньої посадки в жовтні. Ямки копають за 2-3 тижні до початку посадки, щоб осіла земля.

pic

Техніка посадки

Ями для посадки смородини повинні мати розмір 40×40 сантиметрів і глибину 30-35 сантиметрів. Після того як викопаєте, засипте їх на три чверті родючим грунтом, завчасно перемішавши його з добривами. У кожну посадочну яму внесіть разом з грунтом добрива в такій кількості: перегній, компост або торф - одне-два відра, суперфосфат 150-200 грамів, сірчанокислий калій - 40-50 грамів або хлористий калій - 20-25 грамів.

Перед посадкою обріжте хворі, надламані і підсушені корінці до здорового місця. Також вкоротіть надземну частину саджанців до 15-20 сантиметрів, з таким розрахунком, щоб саджанець ріс глибше на 6-10 сантиметрів, ніж в розпліднику. Садіть так, щоб після посадки на поверхні грунту на кожному пагоні залишалося по дві-три бруньки. Кущі садіть похило, приблизно під кутом 45 °, щоб пагони розташовувалися віялоподібно. Після посадки зробіть лунку і полийте - відро води на кущ.

Щоб кущі краще прижилися, потрібно зберегти вологу. Для цього грунт навколо кущів мульчують торфом або перегноєм. Якщо ні того, ні іншого немає під рукою, просто присипте лунку грунтом або сухим піском, щоб після поливу не було кірки. Якщо осінь видалася посушлива, полийте саджанці кілька разів.

pic

Розміщення рослин

Розміщуйте смородину в окремому місці, а не по гранях садової ділянки. Найчастіше смородину садять рядами, витримуючи відстань в міжряддях 3-2,5 метра для виробничих посадок і 2 метра для індивідуальних садів. В рядах залиште 1-1,25 метра для сортів чорної смородини, що мають компактну форму куща і півтора метра - для розлогих форм.

Найчастіше сорти смородини самоплідні. Але щоб забезпечити перехресне запилення, яке підвищує врожайність, висаджуйте на ділянці кілька взаємозапильних сортів. Садити їх рекомендується окремими рядами.