Найчастіше калу сприймають виключно як дачну квітку, а даремно, адже її можна вирощувати в квартирних умовах, для цього достатньо вибрати для неї відповідне місце, забезпечити гарний догляд і знати, в яких умовах вона починає цвісти.

Підходяще місце

Дана квітка дуже потребує хорошого освітлення, а особливо в період цвітіння. Найкраще для кали перебування на підвіконні з яскравим, але розсіяним світлом. Для розміщення кали оптимальна - південна сторона квартири. При виборі місця також слід враховувати тривалість світлового дня - вона повинна бути не менше 12 годин. Тому, якщо освітлення недостатньо, то слід встановити лампу денного світла, вона допоможе рослині «добрати» відсутніх сонячний променів. Погане освітлення - це основна причина того, чому не цвіте кала навіть при гарному догляді в домашніх умовах.

pic

Полив

Земля, в якій знаходиться дана кімнатна рослина, повинна бути завжди вологою. Але будьте акуратні, якщо цю квітку залити, то її цибулини можуть загнити. Простіше всього помістити квітку в горщик із спеціальним піддоном наповненим галькою або керамзитом, який періодично зволожується. Щодня листя білих кал слід обприскувати з пульверизатора водою кімнатної температури. Рослини з різнокольоровими приквітками потрібно тільки протирати вологою серветкою, оскільки зайва волога може привести до загнивання їх бульб.

pic

Температура і вологість

Кала погано переносить занадто високу температуру, рослина оптимально розвивається при +22°C-24°C, а в зимовий період слід понизити температурний режим до +15°C-18°С. З листопада по березень у рослин з білими приквітками ріст припиняється. Кольорові кали в період відпочинку, який триває від двох місяців до півроку, повністю позбавляються листя і являють собою сплячу бульбу. Вологість в квартирі, де цвітуть дані квіти, повинна бути високою, а особливо в період засухи. Коли температура перевищує 20°C, важливо обприскувати квітку водою раз на два дні.



pic

Регулярна пересадка

Також дуже важливо, щоб кали пересаджували в новий грунт щороку, справа в тому, що за рік грунт виснажується, нові цибулини займають все більше простору, і в сукупності всі ці чинники підвищують ризик різних захворювань, після яких рослина з великою часткою ймовірності просто загине. Для пересадки слід взяти трохи більший контейнер, ніж був, підготувати грунтову суміш і добрива, які обов'язково потрібно внести при пересадці і відстояну воду, якою потрібно полити пересаджену рослину. Звичайно, грунтову суміш найпростіше придбати в квітковому магазині, але якщо є сили і бажання приготувати її самостійно, то для цього потрібно: 1/3 перегною, 1/3 листової землі і 1/3 дернової землі, а також зовсім небагато глини і промитого річкового піску. Не забудьте додати у суміш одну столову ложку суперфосфату на три літри субстрату, а перед пересадкою цибулини слід повністю очистити від старої землі, але робити це потрібно дуже акуратно.



pic

Добрива

Калі потрібна регулярна підгодівля, якщо з'ясується, що в горщику вичерпаний запас поживних речовин, то квітка може не тільки перестати цвісти, а й загинути. Так, особливу увагу внесенню добрив потрібно приділити в період активної вегетації, в цей час варто чергувати мінеральні та органічні добрива. Азотні добрива вносити не варто, оскільки вони викликають нарощування маси листя і стебел, в той час, як бутони не з'являються. Тільки після утворення суцвіть можна додавати до складу підгодівлі сечовину, що містить азот. Підгодовувати калу влітку слід через кожні два тижні.

pic

Розмноження кали

Варіантів розмноження є декілька, найрідше в квартирних умовах використовують розмноження насінням, а ось найпростіше розмноження рослини здійснити за допомогою ділення кореневища. Цю процедуру слід проводити восени, акуратно відламавши від материнського куща частини коренів і помістивши в окремі ємності з грунтом до весни. Зберігати кореневище слід при температурі + 12°С - 15°С, в приміщенні з підвищеною вологістю.