Осінь - чудовий час для посадки квітів,що зимують у саду. До них належать цибулеві багатолітники, серед яких значне місце займають тюльпани, нарциси, гіацинти, крокуси, проліски, лілійники та інші квіти. І виростити ці квіти зовсім не складно, потрібно їх тільки вчасно посадити, виконуючи всі правила агротехніки.

Кращий період для висадки цибулинних, які можуть зимувати у відкритому грунті і цвістимуть навесні - з початку вересня і до середини жовтня. У разі, якщо осінь пізня і стоїть тепла погода, то висаджувати рослини можна до самої середини листопада, тільки прослідкуйте, щоб перші стійкі морози не настали раніше, ніж через тиждень. Нестрашно, якщо цибулини не встигли вкоренитися з осені, вони надолужать своє навесні. Але при висадці цибулин в листопаді чи в період короткострокової відлиги, для надійності, укрийте їх опалим листям.

Всі первоцвіти по-своєму неповторні і прекрасні, але агротехнічні прийоми їх вирощування дуже схожі:

  • висаджуйте цибулину на трикратну глибину відносно її розміру;
  • обробіть цибулини перед посадкою розчином фундазола або марганцівки;
  • не саджайте в важкі, глинисті грунти;
  • Якщо ви садите дрібні рослини (крокуси, мускарі), то в одну лунку можна опустити до 5 цибулинок. Навесні ви отримаєте квітучий «кущик». Великі цибулини (алліум, тюльпан, нарцис) садять по-одному;
  • Якщо ви не хочете садити квіти «стрункими рядами», то просто киньте жменю цибулин на землю, призначену для посадки і саджайте там, де вони впали
  • Слідкуйте за тим, щоб корінці цибулин були звернені вниз. Втім, якщо ви переверне цибулину догори-ногами, то вона швидше за все не загине, просто проросте і зацвіте пізніше
  • не вносьте при посадці цибулинних гній і свіжий перегній

Тюльпани

pic

Ці квіти висаджуються в борозни. Відстань між великими цибулинами 10 см, між дрібними 3 см, між борознами 20 см. Дуже важливо витримати і глибину посадки, що також залежить від розміру цибулини й механічного складу ґрунту. Великі цибулини висаджуються на глибину 15 см, дрібні - 12 см. Необхідно пам'ятати, що при більш глибокій посадці в гнізді утворяться одна-дві великі цибулини, а при дрібній - цибулини невеликого розміру. Перед висадженням цибулин ґрунт перекопується на глибину багнета лопати. Тюльпани добре зимують і без укриття, і все-таки непогано після посадки цибулин укрити грядку шаром сухого листя, хмизу або торфу. І краще це зробити після легкого промерзання ґрунту.

Крокуси

pic

Важко уявити сад навесні без квітучих крокусів. Неповторні квіти милують око з березня, а інколи навіть з лютого і до самого кінця квітня. А восени, коли в саду менше фарб, його прикрасять осінні крокуси, які розпускаються в вересні - жовтні. Садіть цибулини крокусів на сонячних або напівтінистих ділянках з будь дренованим грунтом. Глибина - від 7 до 10 см. Вкривати на зиму крокуси не потрібно. Навесні після того, як розтане сніг, проведіть підгодівлю азотними добривами. Коріння крокусів дуже чутливе до нестачі повітря, так що доведеться рихлити грунт після кожного поливу. Листя у відцвілих крокусів прибирайте тільки після того, як вони повністю всохнуть, інакше в цибулину не потраплять необхідні їй живильні речовини.

Нарциси

pic

Серед рано квітучих цибулевих рослин за розмаїтістю висоти росту, величини й форми квіток нарциси посідають перше місце. Ці квіти добре ростуть і квітують на відкритих місцях. Непогано ростуть нарциси й у півтіні, тому їх можна висаджувати біля дерев і чагарників, захищених від сильних холодних вітрів. Нарциси не виносять застійної води, тому місце для посадки повинно бути рівним або злегка підвищеним. При гарному сніжному покриві нарциси зимують без штучного вкриття. Дуже важливо перед посадкою відсортувати цибулини нарцисів. Дрібні «дитинки» менше 1 см у перші роки не дадуть квіток. Відстань між цибулинами 10 см, глибина посадки 12 см, тобто на глибину висоти трьох цибулин. Посаджені цибулини не слід тривожити 2-3 роки, а потім, коли вони починають тіснити одна одну, їх викопують і саджають знову.

Гіацинти

pic

Це найкрасивіші цибулеві рослини весняного цвітіння. Вони мають сильний і приємний аромат, відчутний навіть на великій відстані. Гіацинти варто висаджувати на захищеному від вітрів місці в ґрунт, що у попередні роки був добре заправлений органічними добривами. А ось підживлення свіжим гноєм гіацинти не люблять. Після посадки, особливо на ділянках з поганим сніговим покриттям, гіацинти корисно вкрити сухим листям шаром до 5 см. Посадку цибулин виконують на глибину 10 см. Дорослі цибулини висаджуються на відстані 30 см одна від одної, а «дитинки» - в 2 рази густіше. Молоді цибулини-однолітки сортують за розміром і саджають одночасно з дорослими цибулинами, але окремо від них. Причому «дитинки» не викопують з грядки ще два-три роки, у результаті з них виростають дорослі сильні цибулини. Якщо щороку вносити добрива, то на одному місці гіацинти можуть добре рости до 10-12 років.

Лілія

pic

Ці гарні квіти нараховують у своєму арсеналі безліч сортів, видів і підвидів. Лілійники гарні не тільки розмаїтістю забарвлення, але й простотою розмноження. Розмножуються вони діленням гнізда цибулин, цибулинками-»дитинками» і бульбочками, а також окремими лусочками цибулин і насінням, хоча насінний спосіб розмноження не у всіх видів лілій передає їхні декоративні якості. Найпростіший і надійний спосіб розмноження - ділення старого гнізда лілій за кількістю стебел. Для одержання кращих результатів рекомендується ділити кущ у віці 5 років, тому що більш дорослий кущ розділити дуже важко. І найкраще перед діленням весь кущ разом з корінням повністю викопати із землі, стряхнути ґрунт з коренів і обов'язково підсушити корені у тіні протягом доби. Кожна частина розділеного куща повинна мати кореневу шийку з бруньками. П'ятирічний кущ можна розділити на 10-15 рослин, які починають квітувати вже через 2 роки.

Ділення багатолітників

І не тільки цибулеві квіти добре вдаються при осінньому розмноженні. Ділять восени півонії, флокси, астильби, дельфініуми та інші багатолітники. У посадці цих квітів теж є свої особливості. Наприклад, викопане кореневище флокса розрізають гострим ножем на кілька частин залежно від потужності куща. Кожна частина флокса повинна мати 3-5 стебел, півоній - не менше однієї-двох великих бруньок. Довгі корені обрізають, видаляючи при цьому хворі, кволі та корінці, що загнивають. Розділені частини відразу ж висаджують на постійне місце, поливають і перший час прикривають від сонця, а ґрунт навколо саджанця мульчують. Багато видів рослин, розділені й посаджені подібним способом, починають квітувати вже наступного року.