Гранат - невисоке дерево, або чагарник, батьківщиною якого вважається Північна Африка і Середня Азія. Безумовно, гранат більше відомий у якості плодової, а не декоративної рослини. Проте, у декоративній якості гранат добре знайомий аматорам вирощування бонсаю, адже гранат квітує дуже красиво, до того ж ще й починає плодоносити вже на перший рік!

Свіже насіння граната відрізняється непоганою схожістю. Для одержання насіння візьміть стиглий плід граната, куплений у магазині. Підійде і насіння зі стиглого плода кімнатного граната. Витягніть насіння із соковитої м'якоті і промийте у воді. Деякі фахівці радять знезаражувати насіння у слабкому розчині марганцівки.

Посів насіння граната рекомендують виконувати пізньою осінню або навесні. Для посіву підготуйте контейнер із ґрунтовою сумішшю, приготовленою з однієї частини дернової землі й однієї частини промитого річкового піску. Обов'язкова умова - висаджувати свіжі зерна в розпушену грунтосуміш, трохи утопивши пальцем у ґрунт.

pic

Зволожте ґрунт, посійте в нього насіння на глибину не більше сантиметра від поверхні. Накрийте контейнер склом або поліетиленовою плівкою і помістіть в місце з температурою повітря не нижче двадцяти і не вище двадцяти п'яти градусів. Підтримуйте ґрунт у вологому стані, поливаючи його теплою водою.

При сприятливих умовах перші паростки можуть з'явитися вже через два тижні після посіву. Коли вони з'являться, відкриваємо скельце й обов'язково подовжуємо світловий день до 12 годин, користуючись люмінесцентною лампою. Як тільки з'являться два справжніх листочки, сіянці варто розпікірувати по одному в маленькі горщики з шаром дренажу на дні і ґрунтовою сумішшю, приготовленою з частини перегнійної землі, двох частин дернової землі, двох частин листяної землі і двох частин піску.

pic

Щоб розпікірувати сіянці, акуратно витягніть їх з контейнера, у якому проростало насіння. Укоротіть корінці на одну третину довжини. Пальцем або пікірувальним кілочком зробіть отвір у ґрунті й опустіть в нього сіянець так, щоб корінці не загнулися. Притисніть корені ґрунтом, застромивши пікірувальний кілочок збоку від лунки.

Через пару місяців пересадіть рослину в горщик, діаметром на два сантиметри більше попереднього. При пересадженні використовуйте такий же склад ґрунтової суміші і не ушкоджуйте земляну грудку. Особливості догляду - регулярний (але не надмірний!) полив і відпочинок пару місяців - листопад-грудень. Для того щоб рослина відпочила і повністю скинула листя, виставляємо деревце в холодне місце - на веранду, неопалюваний балкон. І не забуваємо поливати один раз на два тижні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Як вирощують ківі з насіння у домашніх умовах?

Як виростити каву на підвіконні

М’ята – користь і вирощування

Вітаміни з грядки: крес-салат (посів та вирощування)

Город на підвіконні: вирощуємо зелень

Базилік - ароматна приправа

Джерело: Домовик