Кучеряві(плетисті) троянди прекрасно підходять для вертикального озеленення - декорування стін, ґрат, для обладнання квіткових арок, альтанок, їх гнучкі довгі пагони можуть витися по опорі і звисати чи спрямовуватись вертикально вгору на висоту до 4 м.

Відмінно плетисті (кучеряві) троянди виглядають при вертикальному озелененні стін будинків, балконів, альтанок, арок. Посаджені одиночними великими кущами, вони служать справжньою прикрасою великих газонів. Даний вид троянд буде витися в тому випадку, якщо цьому посприяти: підв'язувати й направляти пагони. Вирощування плетистих троянд у саду справа не складніша, ніж вирощування звичайних троянд, але все-таки існують деякі особливості. Існує два основних види плетистих троянд: багатоквіткові плетисті троянди - це чагарники з дугоподібними й сланкими пагонами довжиною 2,5-5 м. Дрібні квітки діаметром 2,5 см без запаху, в залежності від сорту різняться за ступенем махровості, зібрані у великі кисті по 5-20 штук. Цвітуть один раз за все літо протягом 35 днів. Квітки утворюються на торішніх пагонах по всій довжині. Тому молоді пагони минулого року не обрізають, а прибирають після цвітіння дворічні відцвілі і старі пагони. Навесні ж обрізають поламані і занадто тонкі. Крупноквіткові плетисті троянди ростуть до 3 м. Цвітуть довго і в більшості своїй повторно. Квітки, як правило, махрові, запашні, за будовою схожі на квітки чайно-гібридних троянд. Зібрані в суцвіття по 4-10 штук.

pic

ПІДГОТОВКА ДІЛЯНКИ ПІД ПОСАДКУ ТРОЯНД

Висота кущів плетистих троянд може бути від 2-х до 5-ти метрів. Як правило, троянди вирощують на одному місці довгий час, тому дуже важливим є місце для посадки і його підготовка. Оскільки довгі батоги цих троянд доведеться укладати на зиму, садити близько ці рослини одну від одної не слід. Виберіть у саду ділянку, де плетистих трояндам буде не холодно і не жарко. Плетисті троянди світлолюбні, їх добре культивувати на відкритих сонячних місцях. Якщо висадити троянду під деревами або в тіні, то пагони будуть витягуватися, а цвітіння зменшиться. Добре саджати троянди на рівному відкритому місці - така без великих ухилів поверхня створює гарний водний режим, адже троянди не люблять застійної води (грунтові води повинні залягати не ближче 1,5 м).

Кращими ґрунтами для троянди є легкі суглинки й супіщаники, добре структуровані й достатньо удобрені. Інші ґрунти перед посадкою мають потребу в поліпшенні: внесенні органічних добрив з додаванням глини. Істотний вплив на розвиток рослин здійснює кислотність ґрунту. Найбільш сприятливо вони розвиваються при pН 5,5-6,5 - на слабокислих ґрунтах. Якщо ґрунти на ділянці мають pН нижче 5,5, то варто внести вапно, що нейтралізує кислотність. Краще органічне добриво - коров'ячий гній.

Плетисті троянди ростуть на одному місці не один рік, тому варто поставатися до підготовки посадочних ям відповідально. Зазвичай їх копають розміром 50 х 50 см. Частину вийнятої зверху землі опускають на дно ями, додають по відру перегною і річкового піску і 2-3 ст. ложки суперфосфату. Все це перемішують і насипають в яму гіркою.

pic

ПОСАДКА ПЛЕТИСТИХ ТРОЯНД

Кращий строк посадки троянд березень-початок квітня, але можна висаджувати їх і в ранньо-осінній термін, - за місяць-півтора до зими. У цьому випадку вони встигнуть укоренитися й легше перенесуть першу зимівлю. При більш пізній посадці рослини необхідно підсапати землею, а при настанні постійних морозів укрити деревною тирсою (тільки вона дозволяє довести схоронність троянд до 100%). Перед посадкою виконують обрізку наземної частини саджанця. При весняній посадці пагони обрізають сильно: на 30-35 см, залишаючи по 5-7 бруньок. При осінній посадці доводиться залишати більше бруньок по 7-10 залежно від розвитку рослини. При такій обрізці кущ необхідно добре підсапати землею. Верхні бруньки повинні бути орієнтовані назовні куща, це сприяє правильному формуванню куща. Обрізаючи корені, укорочують тільки дуже довгі з них. До здорового місця видаляють ушкоджені при викопуванні корінці. Посадкові ями риють незадовго до посадки. Розмір їх залежить від віку кущів, але повинен бути більшим, ніж розміри кореневої системи на 20 см по ширині і 30 см по глибині. Відстань між саджанцями плетистих троянд 100-150 см. Корені розміщають у ямах таким чином, щоб вони не загиналися і не скручувалися. Засипати ґрунт у ями потрібно так, щоб між корінням не утворилися порожнечі та проміжки. У щеплених троянд, місце щеплення повинно бути заглибленим на 3- 6 см - залежно від віку куща. Посаджені кущі троянд варто рясно полити. При пересадженні дорослих кущів необхідно зберегти 2/3 частини коренів і вкоротити пагони.

pic

ДОГЛЯД І ПІДЖИВЛЕННЯ

Влітку необхідно виконувати для троянд весь комплекс заходів щодо догляду і захисту від шкідників. Рихлять кущі троянд на глибину 5-8 см, витримуючи відстань від куща 15-20 см. Основу куща троянди можна присипати перегноєм на 10-12 см. Таке присипання-підгортання сприяє появі у куща нових коренів і прикореневих пагонів. Кущі троянд корисно замульчувати компостом, торфом. Мульча затримує вологу, поліпшує живильний склад ґрунту. Зверніть увагу на правильність виконання підживлень. Разом з органікою в ґрунт вносять комплекс мінеральних добрив. У період вегетації поряд з основним внесенням мінеральних добрив виконують позакореневі підживлення мінеральними добривами та мікроелементами. Для позакореневих підживлень використовують живильний розчин наступного складу (у %): аміачної селітри - 0,3; суперфосфату - 1,0; хлористого калію - 0,2, сірчанокислого цинку - 0,005; сірчанокислого марганцю - 0,025, мідного купоросу - 0,15; борної кислоти - 0,025. Позакореневе підживлення добре сполучати з обприскуванням троянд від хвороб і шкідників. Щоб плетисті троянди добре квітували, їх необхідно оберігати від заростання бур'янами, особливо високорослими.

З приходом осені готують плетисті троянди до зими. У вересні обрізають невизрівші слабкі гілочки, з настанням заморозків кущі підгортають землею, батоги знімають з опор і притискають їх до землі, щоб не стовбурчилися. Коли вони звикнуть до горизонтального положення, їх пов'язують в пучки і обприскують 3%-ним розчином залізного купоросу. Коли температура знизиться до 6-8°С, з плетистих троянд слід видалити листя, а потім укрити руберойдом і дошками. Не забудьте залишити під укриттям повітряний прошарок. З випаданням снігу, його підсипають зверху. Після танення снігу, в кінці березня-початку квітня, укриття знімають. Це краще зробити в похмуру погоду або у вечорі, щоб не допустити сонячних опіків стебел. Треба дати трояндам провітритися і обсохнути кілька днів. До яскравого сонця привчають їх поступово. Якщо на пагонах є цвіль, то їх промивають 15%-ним розчином мідного купоросу. Після цих процедур пагони плетистих троянд можна підв'язати до опор.

pic

ОБРІЗКА

Свої особливості має й обрізка плетистих троянд. Після весняного зняття вкриття з кущів, вирізують всі хворі й відмерлі частини, а також слабкі тонкі стебла, залишаючи кілька кістякових стебел. В основному залишають 3-5 пагонів, які перезимують і дадуть нові прирости. Стільки ж потрібно залишити й пагонів заміщення, що відростають від основи куща. Пагони, що загущують кущ, виламують.

pic

ЗАХИСТ ТРОЯНД ВІД ХВОРОБ І ШКІДНИКІВ

У троянд багато шкідників: попелиця, павутинний кліщ, листогризучі комахи, пилильщики, трипси. Тому необхідно вчасно виконувати обробку кущів троянд спеціальними препаратами. Під час цвітіння обробку виконують увечері, коли припиняється літ бджіл. Рано вранці, до вильоту бджіл, необхідно змити отрути великою кількістю води. Варто пам'ятати і про те, що троянди мають масу хвороб. Найпоширеніші з них - борошниста роса, чорна плямистість, чорнобура плямистість, фузаріум. Тому необхідно вчасно обприскувати троянди препаратами, що запобігають появі захворювань. Зазвичай достатньо зробити 3 обробки з інтервалом у два тижні, і кущі троянд будуть радувати вас своїм здоровим і квітучим виглядом.

pic

РОЗМНОЖЕННЯ

Розмноження плетистих троянд відбувається відводками і живцями. Перевага кореневласних троянд в порівнянні з прищепленими в тому, що вони не дають дикої порослі - всі пагони у них культурні. Кращий спосіб розмноження - відводками. Для цього восени або навесні вибирають гарний паросток, копають від нього канавку шириною 10-15 см. Дно канавки спушують, підсипають перегній і паросток укладають в канавку. Його кінець повинен стояти вертикально. Для цього пришпилюють стебло в декількох місцях до грунту і засипають землею, змішаною з перегноєм. Протягом літа це місце треба поливати, не допускаючи пересихання. До наступної весни паросток окореняєтся і його можна буде відсікти від материнської рослини. Залишається пересадити нову плетисту троянду на постійне місце і не дати їй цвісти в перший рік.Розмноження плетистих троянд живцями дає більше число рослин. Після цвітіння (у багатоквіткових плетистих троянд) або у вересні (у великоквіткових) нарізують черешки завдовжки 15-20 см. Для них вибирають невизрівші пагони (шипи з них легко обламуються) товщиною з олівець або трохи більше. Живці ріжуть з середини паростка з чотирма бруньками. Два нижніх листа видаляють, залишивши тільки бруньки. Живці бажано занурити наполовину в розчин фітогормонів на 10-12 годин. У тінистому місці викопують канавку з однією вертикальної кромкою. На дно насипають крупнозернистий пісок. Розставляють живці сантиметрів через 10-15, притискаючи до кромки (нижній лист повинен бути на рівні землі), засипають грунтом, ущільнюють і рясно поливають. Надалі місце посадки живців спушують, прополюють і поливають.

pic

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Жасмин - неперевершені пахощі саду

Калина Бульденеж - сніжні кулі у весняному саду

Оформлення квітника своїми руками

За матеріалами: http://domovyk.com, http://www.botanichka.ru, http://dachnyk.in.ua