Жителі Рівненщини можуть безплатно придбати ліки у майже пів сотні аптек області. Така кількість фармацевтичних закладів співпрацює з НСЗУ за програмою "Доступні ліки". Однак, такою можливістю користуються далеко не всі пацієнти. Чому та які медичні препарати можна отримати безплатно, дивіться далі у сюжеті.

Безкоштовні медикаменти. Попри те, що на Рівненщині існує програма "Доступні ліки", користуються нею далеко не усі. В основному, кажуть в Національній службі здоров`я України, лікарі навмисне спрямовують пацієнтів купувати ліки в тих аптеках, які за програмою "Доступні ліки" не працюють.

Вони бачать, що їхні права при отриманні медичної послуги порушуються необхідно звертатися до НСЗУ з офіційною скаргою про те, що їм відмовляють чи вимагають кошти, або не надають лікарські засоби чи вимагають платню за гарантовану діагностику залишати на офіційному сайті НСЗУ скаргу, яку ми розглянемо, - каже Наталія Гусак, голова НСЗУ.

Після розгляду такої скарги заклад, де лікарі вимагали від пацієнтів гроші може або завершити співпрацю з НСЗУ або той чи інших працівник лікарні може бути звільнений з роботи, наголошують в Національній службі здоров`я України.

Кожен засновник і керівник закладу має знати, що кількість скарг на той чи інший заклад є частиною ризико-орієнтованої системи моніторингу. НСЗУ розпочинає в наступному році новий моніторинг. Ми в кінці цього року маємо прийняття постанови "Порядок проведення моніторингу", вони будуть планові і позапланові, - розповіла Наталія Гусак.

Зазначимо, що до переліку безкоштовних ліків входять понад 500 найменувань препаратів. Дізнатися їх перелік можна на сайті Національної служби здоров`я України. У серпні цього року цей список поповнили знеболювальні для паліативних хворих. А з жовтня додані тест-смужки для визначення рівня глюкози у крові. Безкоштовно придбати необхідні ліки, які входять до цієї програми можна в 488 аптеках області.

Нам вдалося переконати і ми зобов`язуємо голів територіальних громад чи власників приміщень коли відкриваються нові аптечні пункти надавати перевагу тим хто буде працювати по програмі доступні ліки, - каже Олег ВІВСЯННИК, директор департаменту цивільного захисту та охорони здоров`я населення Рівненської ОВА.

В НСЗУ додають, в селах, де до найближчої аптеки, яка з ними співпрацює, потрібно добиратися декілька десятків кілометрів люди за безкоштовними ліками не їдуть. Аби це виправити в Україні невдовзі мають з`явитися мобільні аптеки.

Додамо, що безкоштовно отримати ліки за програмою НСЗУ можна отримавши електронне направлення від сімейного лікаря.