У частині громад на Рівненщині вже розпочався опалювальний сезон. У Рівному чекають поки температура надворі упродовж трьох днів буде не вищою восьми градусів тепла. До того ж не всі будинки готові. Акти подали тільки 440 багатоповерхівок з восьми сотень. Чому, дивіться далі у сюжеті.

 От в такому жахливому стані знаходиться система опалення, подача теплоносія. Вона прийме тепло, але якої якості. Самостійно це питання вирішити не може. І не тільки громада цього будинку, взагалі в місті. Тому треба поновлювати муніципальні програми. Ми ж розуміємо як тепло іде по таких трубах чи по трубах, які поміняні, ізольовані. Це значна різниця. Я вже не кажу про магістральну трубопроводи, вони ж теж там питання, - каже заступник голови Ради голів ОСББ Рівного Анатолій Овчинніков.

Щоб безпосередньо у цьому будинку замінити труби потрібно близько 1 мільйона гривень. Відповідно кожен його мешканець повинен викласти по 10 тисяч гривень. Разом з тим, до опалювального періоду він готовий хоч і не так добре, як ті будинки, що свої труби утеплили та замінили. В них до подачі тепла особливо готуватися і не потрібно, наголошує голова ОСББ.

В міжсезонні перевіряємо всі крани, засувки, на подачу гарячої води. На теплоносії в нас згідно з муніципальною програмою в нас всі мережі замінені і я за цей будинок і сусідній спокійний. Це наша готовність відкрити засувку і подати тепло і розворушити систему в разі заворушення, - додає заступник голови Ради голів ОСББ Рівного Анатолій Овчинніков.

А от те наскільки тепло буде в оселях рівнян більшою мірою уже залежить від Рівнетеплоенерго, зазначає Анатолій Овчинніков.

Я стикався з такою ситуацією, що приїжджаєш на котельню, вони кажуть в нас температура подачі така то, але не враховують, що від котельні до будинку 5 кілометрів, в якому стані траси магістральні ми не знаємо, утеплені чи ні, чи 50% уходить в землю. На вході є температура, ми її фіксуємо, фіксуємо тиск подачі, щоб рівномірно розійшлося по будинку, завжди цокольні під'їзди доходить менше, установлюємо насоси, щоб ганяло теплоносій по будинку. Тобто, що залежить від нас ми вживаємо заходів, - резюмує Анатолій Овчинніков.

У свою чергу, в Рівнетеплоенерго кажуть, акти готовності до опалювального періоду отримали 440 будинків з 809. Тому решту закликають не баритися, підготуватися до опалювального сезону та отримати такі акти. Саме підприємство уже готове подавати тепло в домівки рівнян. От тільки чекає відповідного розпорядження від міськвиконкому. 10 жовтня тепло розпочали подавати у місті Вараш.

Там ситуація така, що там мала собівартість тепла, там вода гріється залишковою енергією реактора. І там тепло коштує 223 гривні, а в нас 1917 гігакалорія. І там єдина мережа, яка йде від Рівненської АЕС, яка йде і на місто і на теплиці, там великий тепличний комплекс, вони відповідно подають тепло раніше тоді коли потрібно тепличному комплексу, - розповідає речник ТОВ "Рівнетеплоенерго" Олексій Кривошеєв.

У домівках рівнян стане тепло лише коли не менш ніж 3 дні поспіль середньодобова температура буде +8.

Читайте також: Факт незаконного перевезення деревини задокументували поліцейські у Сарненському районі