8 жовтня - День юриста, День художника та День працівників санітарно-епідеміологічної станції в Україні. Віряни вшановують пам'ять Пелагії Антіохійської. До Нового року залишилося 84 дні.

ЯКЕ СЬОГОДНІ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО

8 жовтня в церковному календарі – день пам’яті Пелагії Антіохійської. Жила вона в III столітті і відрізнялася надзвичайною красою. До прийняття християнства вона вела досить розпусне життя — була блудницею та танцівницею. Якось на Собор в Антіохії з'їхалося чимало єпископів, серед яких був Нонн. Побачив він Пелагію і був вражений її безсоромністю настільки, що цілу ніч молився про спасіння душі дівчини.

Наступного ранку невідома сила привела Пелагію до храму, де її дуже вразило богослужіння. Дівчина вирішила звернутися до єпископа Нонни з проханням хрестити її. Вона стала християнкою, роздала все своє майно бідним та прийняла чернечий постриг під виглядом юнака.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ ЦЬОГО ДНЯ 

Категорично заборонялося вести пусті розмови, тому що в житті виникне низка проблем.
Краще до самого заходу не розповідати про поганий сон, якщо він наснився в ніч на 8 жовтня.
Не можна байдикувати і лежати в ліжку.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ ТА ТРАДИЦІЇ

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • дивилися, який сьогодні день: низько пливуть хмари до морозу;
  • яскраво сяють зірки — буде хороша погода, тьмяні — чекайте на негоду;
  • навколо сонця з'явився туманний ореол, найближчими днями буде суха і ясна погода;
  • з берези ще не все листя опало, на зиму можна ще не чекати.

Саме в цей день селяни починали думати про те, що будуть носити взимку, тому переглядали і латали одяг. Поступово ставало все холодніше. В народі вірили, що людина, яка народилася цього дня, стане чудовим майстром взуття.

ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА

Які іменини: Олександр, Опанас, Герман, Євген, Максим, Микола, Остап, Павло, Прохор, Роман, Сергій, Єфросинія.

Талісманом людини, народженої 8 жовтня є сердолік. Натуральний камінь, який відрізняється яскравими кольорами. Саме з сердоліка виготовляли найперші жіночі прикраси. Здавна вірили, що він допомагає лікувати шкірні захворювання.