Якими тільки епітетами не нагороджували поети жіноче волосся! Вони порівнювали їх з хвилями і шовком... Проте, щоб волосся стало такими, нам необхідно правильно... харчуватися. Учені звернули увагу на те, що стан наших кучерів і локонів безпосередньо залежить від продуктів, які ми їмо. Серед них є справжні мега-зірки, які повинні бути у нас на столі щодня, – це риба й інші дари моря, бобові та різні зелені овочі.

Їжа, яка вам необхідна Риба, птиця, нежирне м'ясо, курячі, а ще краще – перепелині яйця, горіхи, боби містять білок, який забезпечує ріст волосся, також усі ці продукти багаті міддю. Саме вона бере участь у пігментації і запобігає появі сивини. Крім того, мідь захищає від лупи. Німецькі медики протестували більше 1000 жителів Гамбурга і дійшли висновку, що ті з них, хто частіше їсть рибу і морепродукти, мають менше всього проблем з волоссям, чим шанувальників чізбургерів та свинячих відбивних. Найбільш важливим компонентом нашого волосся вважається кератин. Для його утворення регулярно включайте в своє меню натуральне рослинне масло, хліб з муки грубого помелу, насіння соняшнику. Щоб зберегти природний блиск, силу й еластичність волосся, не забувайте про морську капусту, нежирний йогурт, сир, ацидофілін. Свіжі овочі та фрукти, крім того, що багаті корисною клітковиною, містять вітаміни й мінеральні речовини, необхідні нашому організму взагалі і волоссю зокрема. Вітамін А, якого багато в моркві, зелених овочах і шипшині, робить волосся менш ламким і крихким, стимулює зростання і ділення клітин. Вітамін Е – мисливець за вільними радикалами – сприяє відновленню волосся. Чемпіон за змістом вітаміну Е – солодкий перець. Кремній запобігає випаданню волосся. Ним багаті полуниця, кропива, пшоно. Пантотенова кислота робить волосся м'якшим і менш жирнішим, допомагає зберегти колір і блиск. Її багато у цвітній капусті і броколі, квасолі.

Їжа, про яку вам краще забути Це смажена їжа, консерви, тваринні жири, солоне і гостре. Шкідливі гамбургери, хот-доги, пиріжки, чебуреки, оскільки вони викликають порушення обміну речовин, що негативно позначається і на стані волосся. Одним з елементарних експрес-методів визначення того, скільки зайвих жирів ви з'їли за минулий тиждень-другий, є просте спостереження за жирністю волосся біля коріння. Воно швидко стає сальним? Обмежте себе в жирній їжі, раз на тиждень влаштовуйте “розвантажувальний” день. Студентка по вызову

Три оригінальні способи зміцнити волосся По-шведському: щодня вранці і ввечері випивайте по 1 стол. ложці кукурудзяної, оливкової або соняшникової олії. По-датському: щодня готуйте собі геркулесовий настій: перед сном 1 склянку вівсяних пластівців залийте 1 літром води, дайте настояти протягом 12 годин, вранці процідіть, відіжміть і пийте впродовж дня по півчашки. По-французькому: залийте 6 стол. ложок вівсяних пластівців "Геркулес" невеликою кількістю кип'яченої охолодженої води, додайте ложку меду і декілька подрібнених волоських горіхів. Залиште на ніч. Вранці потріть велике яблуко, покладіть декілька ложок вершків і декілька дрібно нарізаних сушених абрикос. Їжте на сніданок. Влітку можна додавати будь-які фрукти і ягоди – буде ще смачніший і корисний.