Основною умовою догляду за волоссям все-таки залишається миття. Учені довго сперечалися, як часто треба це робити, і нарешті дійшли висновку: мити голову необхідно у міру забруднення, але мити — правильно.

Конкретну цифру назвати важко, оскільки вона визначається індивідуально і залежить від цілого ряду чинників: типу волосся і шкіри, довжини волосся, характеру роботи, пори року і т.д. При цьому треба враховувати, що чим м'якший засіб для миття голови, тим частіше її треба мити. Взимку теж голову миють частіше, оскільки головний убір не дозволяє голові “дихати” і внаслідок цього виділяється більше шкірного сала.

Запитайте будь-яку жінку, якою водою вона миє голову, вона із здивуванням подивиться на вас, зниже плечима і відповість: “Водопровідною”. Про особливості водопровідної води в наших містах ви можете дізнатися тут. У ній стільки хлорки і всіляких домішок, що дивно, як це ще у нас взагалі залишилося волосся. Волосся вбирає воду набагато сильніше за шкіру, а разом з нею – і всі шкідливі речовини. У старі часи голову мили талою або дощовою водою, але сучасній жінці і це недоступно, особливо у великих містах. Повітря настільки забруднене, що ми не радили б ризикувати.

Краще всього мити голову кип'яченою водою. Для пом'якшення води в неї можна додавати: питну соду (1 ч. л. на 1 л води), нашатирний спирт (1ч. л. на 2 л води), буру (1 ч. л. на 2 л води) або гліцерин (1 ч. л. на 1 л води).

Інша поширена помилка при митті голови — використання дуже гарячої води. По-перше, така вода активізує роботу сальних залоз, і, отже, волосся може придбати зайву жирність. По-друге, під її дією мило, що входить до складу шампунів, “заварюється” й осідає на волоссі сірим нальотом, який погано змивається. Чим жирніше волосся, тим прохолоднішою повинна бути вода. Після полоскання корисно обдати волосся холодною водою.

Полоскання волосся можна сумістити зі зміцненням волосся. Щоб волосся будь-якого типу стало блискучішим, споліскувати його краще кислим розчином. Блондинкам підійде такий склад: сік половини лимона на 1 л води; темноволосим – 1 стол. ложка 6%-го оцту на 1 л води.

Витирати волосся краще всього теплим рушником, а потім дати просохнути на повітрі. Користуватися феном небажано, оскільки він дуже сушить волосся.

Декілька рецептів догляду за волоссям будь-якого типу.

Для збереження блиску, поліпшення росту волосся: 1 стол. ложки подрібненого коріння лопуха великого (реп'яха) залити 1 стаканом рослинної олії та кип'ятити на водяній бані 3 години. Після цього остудити, перелити в темну пляшку і настоювати 10 днів, періодично збовтуючи. Потім процідити і втирати в шкіру голови за 1-2 години до миття голови.

Для стимуляції зростання волосся: 4 стол. ложки подрібненого листя плюща залити 0,5 л води, кип'ятити на слабкому вогні 10 хвилин, охолодити, процідити. Втирати 2-3 рази на тиждень протягом 2 місяців.

Для зміцнення волосся: 25 лушпиння цибулі залити 0,5 л кип'ятку, настоювати 15 хвилин, процідити. Полоскати цим відваром волосся після миття.

Для зміцнення волосся, поліпшення росту: 1 склянку сухого листя кропиви залити 1 склянкою гарячої води, настоювати 1 годину. Полоскати волосся після миття.

Для додання волоссю шовковистості: 4 стол. ложки сухого цвіту ромашки залити 1,5 л киплячої води, кип'ятити 10-15 хвилин на дуже слабкому вогні, потім дати настоятися і процідити. Використовувати після споліскування волосся.

Для блиску волосся: 2 стол. ложки сухого чаю опустити в киплячу воду, потримати на слабкому вогні 5 хвилин, процідити і полоскати волосся після миття.

Засіб для відтінку волосся: на 1 склянку води покласти 2-3 стол. ложки чаю і кип'ятити 15-20 хвилин, потім дати настоятися, процідити. Нанести відвар на волосся і рівномірно розчесати. Це додасть волоссю легкого червоно-коричневого відтінку, який протримається до наступного миття голови.

Для зміцнення волосся. Якщо волосся стало несподівано випадати і ви відмітили, що їх ріст сповільнився, є старий народний засіб. Щодня протягом 10 днів втирайте в шкіру голови настій міцно завареного чаю. iphone 5