В сучасному світі існує безліч щіток та різноманітних приладів, необхідних для укладання волосся, саме вони надають зачісці структуру та об'єм. Варто лише підібрати правильні інструменти для свого волосся.

Види фенів В основному випускаються фени потужністю від 1000 до 2000 Вт. На думку перукарів, велика потужність фена припускає якісніше укладання, але короткі стрижки не вимагають фена великої потужності. Волосся, що піддалося хімічній завивці, слабке або тонке, також не варто укладати в гарячому режимі, тому нерідко в моделях передбачено декілька теплових режимів. У багатьох фенах є режим холодного закріплюючого обдуву. Перевага високомогутніх приладів в тому, що чим сильніше піддування, тим менша може бути температура.

Купуючи фен, зверніть увагу: - як розміщується він у руці, ч/и зручно розташовані кнопки перемикача; - чи достатньо тихо фен працює; - чи не закручуватиметься дріт при обертанні фена.

Якщо ви використовуватимете фен тільки для просушування волосся, доцільно купити наймогутніший фен. Для тонкого волосся підійде і малопотужний прилад.

Якщо фен потрібен для просушування і укладання, то треба вибрати прилад з трьома температурними режимами: високий – для попереднього просушування, середній – для укладання і повітря без нагріву – для охолоджування укладених пасом.

Якщо фен хочуть використовувати для просушування і укладання хімічно завитого волосся, то для цих цілей підійдуть прилади з дифузною насадкою, що перетворює направлений потік повітря на легкий подих (це зберігає локони).

Дифузор – насадка, яка має форму диска діаметром 10-15 см з поверхнею, оснащеною закругленими "пальцями". Ця насадка призначена для сушіння й укладання волосся, що “в’ється”, або волосся з хімічною завивкою. "Пальці" можуть мати різну довжину і повторювати лінію голови. Це дозволяє повітрю рівномірно проникати до коріння волосся. "Пальці" можуть бути закругленої форми, у деяких моделях на їх кінцях встановлюються м'які подушечки-опори. Дифузори з порожнистими "пальцями" допоможуть створити пишнішу зачіску. Отвори в "пальцях" насадки мають бічне розташування: таким чином не створюється направленого гарячого струменя, який може призвести до опіку. Для випрямляння в'юнкого волосся середньої і великої довжини можна використовувати насадку-дифузор з розчісуючою дією. Для укладання в'юнкого волосся короткої і середньої довжини підійде насадка-дифузор з короткими "пальцями", для довгого і густого – насадка з гладкими "пальцями".

Володаркам довгого прямого волосся можна скористатися насадкою "суперволюм": вона додає об'єму зачісці з прямого волосся.

Для короткого волосся існують фени-щітки, які не тільки сушать, а й укладають волосся, додають зачісці об'єм.

Деякі фени укомплектовані шоломом для швидкої і дбайливої сушки волосся, накрученого на бігуді.

Для любительок локонів існують повітряні електрощітки з подачею гарячого повітря потужністю не більше 200 Вт; ці фени, як правило, укомплектовуються двома типами насадок.

Для експериментів з укладаннями потрібно мати набір щіток: дві круглі для різних видів локонів і одну напівкруглу для додання волоссю об'єму і пишноти. Тонка кругла щітка додає волоссю більш-менш міцну хвилястість, при цьому просушуване пасмо потрібно повністю навернути на щітку і направити потік повітря на неї. Щітки більшого діаметра дають хвилю на кінцях волос і їх стійкість біля коріння.

Зручна ручка, що обертається, допускає різні положення руки при роботі.

Фен у дорогу потрібно купувати з доладною ручкою. Крім того, бажано купити фен зі спеціальним перехідником для різного рівня напруги струму.

Просушування феном Довге волосся краще сушити так: нагнути голову, звісити вниз волосся і, обдуваючи феном, прочесати щіткою проти росту волосся – ззаду вперед. Лише коли волосся стане напівсухим, знову підняти голову і додати зачісці за допомогою фена остаточну форму.

Коротке волосся спочатку причісують за допомогою фена, а потім наїжачують щіткою проти росту волосся, нагнувши голову вперед. При цьому важливо тримати фен так, щоб повітря дуло від коріння волосся до кінців. Тільки тоді лусковий шар волосини залишається гладким, і волосся набуває блиску.

Працюючи з феном, потрібно стежити за дистанцією між соплом фена і волоссям – відстань повинна бути не менше 20 см.

За допомогою скелетної щітки і фена можна додати волоссю біля коріння стояче положення. Прихопивши волосся щіткою, направити на них потік повітря.

Препарати для укладання волосся Усі препарати для укладання волосся формують на волоссі плівку завдяки синтетичним смолам. Універсальні фіксатори роблять волосся трохи жорсткішим і стійкішим, захищають їх від високої температури фена і від вологості повітря, додають зачісці стійкість і пишноту.

Рідкі фіксатори Лосьйони для волосся можуть додати стійкість зачісці, укладеній феном. Лосьйони-оправи з сильнішою закріплюючою дією для волосся, укладеного за допомогою бігуді. Кондиціонер-спрей додає волоссю шовковистість, захищає його від перегріву при використанні фена або термобігуді. Лосьйони для м'якого волосся не так важкі, як гелі. Всі рідкі фіксатори наносять на мокре волосся. Якщо не дозволяє час, можна обприскувати кожне сухе пасмо окремо, потім накрутити його на бігуді або на кругову щітку і швидко просушити феном.

Пінні фіксатори, або формінг-мус, або піна для укладання Призначені як для вологого, так і для сухого волосся. Вони ідеальні для зачісок з локонами, форму яким легко додати пальцями. Оскільки пінні фіксатори містять мало вологи, волосся можна спочатку просушити феном і лише потім пром’яти їх, змочивши пальці пінним фіксатором. Волосся після цього можна не розчісувати. Для короткого або волосся завдовжки до підборіддя достатньо клаптика піни розміром з мандарин, для густого і довгого волосся буде потрібно в два-три рази більше. Але піну потрібно наносити маленькими порціями: розтерти її в долонях і помалу вминати у волосся.

Муси для укладання Окрім піни для волосся, існують муси – легка піна, яка тримає форму і додає волоссю пишноти.

Гель для укладання Ним користуються, якщо волосся дуже неслухняне. Гель наносять на сухе волосся. "Вологий" гель звичайно не так сильно укріплює волосся, але додає йому вологий блиск. Можна обробити гелем всю голову і гладко причесати волосся. Або обробити гелем лише окремі ділянки волосся, наприклад хвилю над лобом. Або додати акцент кучерявим кінчикам волосся. Краще всього "вологий" гель використовувати при густому темному волоссі. Попелясто-світле рідке волосся виглядатиме слабким і зовсім мізерним, світле волосся злипнеться у пасмі й матиме неохайний вигляд. Гель для укладання – сильніший зміцнюючий препарат з менш вираженим ефектом "зволоження". Цим гелем легко укласти волосся, піднявши хвилю біля коріння. Можна наїжачити коротку стрижку "їжачок". Гель для укладання робить волосся жорсткішим.

Мастики і креми Мастика додає волоссю красивого блиску і трохи міцності. Пряме волосся стає компактніше, локони пластичніше, і на відміну від гелю, мастика не склеює волосся в пасмі. Важливо використовувати мастики якомога менше. Беруть небагато мастики, розтирають її в долонях і пропрасовують волосся або проминають локони. Мастика добре підходить для густого волосся. При природних кучерях або хімічній завивці мастику можна застосовувати навіть для тонкого волосся (мастика обважнює тонке волосся і робить його млявим). Гель-мастика м'якший і простіший у застосуванні. Структурний крем займає проміжне положення між мастикою і фіксатором. Він додає блиск, пластичність і злегка закріплює зачіску.

Лак для волосся Волосся, накручене на бігуді, часто потребує лаку середньої фіксації. Волосся розчісують, струшують, укругову обприскують лаком, дають йому просохнути. Потім надають волоссю форму за допомогою гребінця і на завершення ще раз сприскують лаком. Тонке довге волосся краще всього обприскувати лаком, нагнувши голову вниз. Це додасть більше міцності нижньому волоссю, а верхнє залишиться слухняним і м'яким. Пряме волосся набуває більше об'єму, якщо брати його окремими пасмочками і сприскувати лаком середньої фіксації біля самого коріння. Для чубка підійде лак сильної фіксації. Волосся чубка злегка начісують ззаду, спереду пригладжують і потім сприскують лаком. Тонкому волоссю, що розлітається, можна надати форму з потужністю лаку слабкої фіксації (сильніший лак зробить волосся жорстким). Лаком злегка сприскують волосся, дають йому просохнути і причісують як завжди.

Моделювання волосся Повітряне укладання. Просушування волосся на щітці фена підходить для короткого волосся, а також волосся середньої довжини. Завдяки повітряному укладанню воно стає пишним, пружним. При цьому можна використовувати або скелетний гребінець, або круглу щітку. Круглою щіткою меншого діаметру можна укласти волосся в локони. При довгому волоссі можна вводити в дію щітку тільки коли волосся наполовину підсушене. Сушать голову починаючи з нижнього волосся, верхнє закріплюють на верхівці. Кожне окреме пасмо прочісують від коріння проти росту волосся, злегка натягуючи щітку. Повторюють цей прийом до тих пір, поки пасмо не просохне повністю. Довге пряме волосся укладають так. Спочатку на них наносять мус. Роблячи легкі кругові рухи феном, підводять і висушують волосся біля коріння. Кожне пасмо закріплюють в такому положенні. Щоб пряме волосся зробити хвилястим, потрібно нанести на вологе волосся мус несильної фіксації. Нахиляють голову вниз і сушать волосся біля коріння. Збирають волосся на тарілку дифузора і щільно притискують до голови. При цьому фен повинен бути гарячим, але працювати на маленькій швидкості.