фото ілюстративне
22 липня за новим церковним календарем православні віряни згадують святу рівноапостольну Марію Магдалину. У народі день отримав назву Марія Ягідниця.

ЯКЕ СЬОГОДНІ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО

22 липня за новим церковним календарем (4 серпня за старим) - день пам'яті святої рівноапостольної Марії Магдалини, однієї з дружин-мироносиць.

Марія Магдалина народилася в Галілеї (нині Ізраїль), у місті Магдалі. У Євангеліє сказано, що дівчина була надзвичайної краси, але вела гріховне життя. Після зустрічі з Христом, який зцілив її і вигнав сімох демонів, Марія почала слідувати за Учителем і в усьому допомагати Йому. Вона також була поруч з Ісусом на Голгофі, під час страти.

Марію Магдалину вшановують як одну з жінок-мироносиць - жінок, які після смерті Христа прийшли до його гробу, щоб умастити тіло свого Вчителя пахощами (миром), але не знайшли його у гробниці.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ ЦЬОГО ДНЯ

Сьогодні, як і в інший день, церква не схвалює лихослів'я, сварок, лайки, злості, виступає проти помсти, заздрості, жадібності, розпачу, а також наклепів і пліток.

Народні прикмети дня забороняють жінкам важко працювати, особливо на городі та в полі. За повір'ями сьогодні під час грози не слід залишати відчиненими вікна та двері — у цей час до оселі може проникнути нечиста сила.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ

  • Туман зранку — до тихої й безвітряної погоди;
  • роса велика випала — буде поганий урожай льону;
  • гримить і павуки поховалися — до дощу або зливи;
  • гроза 22 липня — буде хороший сінокіс.

 

У народному календарі 22 липня — свято Марія Ягідниця, або Вогняна Марія. За старих часів цього дня збирали лісові ягоди, а саму Марію нарівні з пророком Іллею вважають повелителькою блискавок і грому.

 

ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Олексій, Зіна, Михайло, Марія.