20 липня у світі відзначають Міжнародний день шахів та Міжнародний день торта.

ЯКЕ СЬОГОДНІ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО

20 липня за релігійним календарем вшановують пам’ять святих преподобних Томи та Акакія.

Святий Тома був родом з Малеї у тодішній Візантійській імперії (зараз на території Греції), жив у IX столітті. Замолоду був багатим і хоробрим вояком. За Божою ласкою полюбив Христа й одягнув чернечу рясу. Віддалившись від усіх світських справ, він відвідував побожних пустельників. Згодом Тома оселився на Малейській горі в Лаконії, де боровся з численними спокусами і з Божою допомогою підкорив своє тіло духові, ставши справжнім переможцем над собою. Помер Тома у глибокій старості. На його гробі діялися численні чуда.

Святий Акакій Синайський жив у VI столітті. Був послушником у монастирі. Покірливий чернець був дуже терпеливий і беззаперечно слухав свого наставника, в якого був жорсткий характер. Він примушував преподобного працювати понад міру, морив його голодом, нещадно бив. Незважаючи на таку поведінку, преподобний Акакій покірно переносив ці приниження і дякував Господеві за все. Невдовзі святий Акакій помер. Його смерть сприяла наверненню його наставника.

ІМЕНИНИ: ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА 20 ЛИПНЯ

20 липня день ангела відзначають власники таких імен: Анастасія, В'ячеслав, Герман, Євдокія, Маргарита, Никон, Сергій і Фома.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ Й ТРАДИЦІЇ

Якщо на Явдоху почнеться дощ, то затягнеться надовго.

Дощовий день — до неврожаю.

Не можна купатися у водоймах — водяний потягне.

Посидіти під дубом 20 липня — набратися сил на весь рік.

Людину обнюхує корова — до важкої хвороби.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ СЬОГОДНІ

20 липня небажано робити пропозицію руки й серця, свататися чи призначати побачення, якщо порушити заборону, пара незабаром посвариться.

Не можна в цей день обманювати та заздрити — негативні емоції повернуться вам триразово.

За народним звичаєм, 20 липня не варто одягати прикраси.

Вважається за особливий гріх в цей день відмовляти в допомозі.