Маса волосся на голові в якійсь мірі захищає її від холоду, але головним чином пом'якшує можливі травми голови. Волосся над очима (брови, вії), щетинисте волосся у вухах, носових проходах оберігають органи чуття від пилу, комах та інших чужорідних предметів. Добре розвинене волосся в пахвових западинах, де є скупчення потових залоз, служить для стікання по них потової рідини.

Кожна волосина складається з двох частин: стрижня, що виступає над поверхнею шкіри, і кореня, прихованого у волосяному мішечку, з якого він росте. Волосяний мішечок є циліндровим поглибленням, схожим на палець рукавички. На дні того поглиблення лежить потовщена частина кореня волосини — цибулина. Знизу в цибулину входить сполучний сосочок, витканий з найдрібніших кровоносних судин — капілярів. З них надходять живильні речовини, необхідні для розмноження цибулини, звідки й росте волосся. Волосяний сосочок і волосяний мішечок обплітаються численними нервовими закінченнями. Кровоносні судини і нервові закінчення здійснюють зв'язок волоса зі всім організмом.

У міру зростання, волосина піднімається догори, клітини її роговіють, стають тоншими, висихають. Частина волосини, розташована на поверхні шкіри, вже не пов'язана з нервами. Тому при голінні і стрижці ми не відчуваємо болю.

Кожна волосина складається з рогової речовини, тому вона дуже міцна і стійка. Під мікроскопом в подовжньому розрізі волосини добре видно три шари. Зовнішній — перший — складається з рогових пелюсток, що нагадують луску риби або ялинової шишки. Вони утворюють тонкий покрив волоса: від його цілості та неушкодженості залежить блиск і міцність волосини. Другий шар, кірковий, утворює головну масу волосини, у ньому знаходиться пігмент, що створює колір. Третій шар — серцевина — мозковий шар.

Кількість волосся на голові у людини коливається від 50 000 до 140 000. Руде волосся — найбільш товсте і нечисленне. У блондинів волосини тонкі, число їх доходить до 140 000. Чорного волосся на голові близько 100 000.

Кожна волосина існує від 3-4 місяців (вії) до 3-4 років (волосся на голові).

Після цього терміну життя волосина випадає, сосочок декілька місяців відпочиває, а потім з нього зростає нова волосина.

За день волосся голови росте на 0,2-0,4 мм. Воно може досягати довжини 1-1,5 м.

упражнения по английскому языку онлайн