Колір волосся залежить від крихітних частинок пігменту, зосередженого в деяких частинах волосини. Найбільша кількість пігменту міститься в клітках цибулин, що зароджуються, серцевина і папіла майже не містять пігменту. Так само як і пігменти шкіри, пігменти волосся є фарбувальною субстанцією, так званим меланіном.

Існує два види меланінових клітин: “Зернистий” пігмент, що є дрібними зернятками і зафарбовує волосся в темні кольори (аж до кольору смоли). Саме цей пігмент відповідає за темно-русявий, коричневий і чорний колір волосся. “Розсіяний” пігмент дає волоссю колір від ясно-білого до кольору червоного дерева, переходячи в червоний, залежно від концентрації. І “зернистий”, і “розсіяний” пігменти присутні в кожній волосинці, але її колір залежить від пропорції цих речовин. Саме завдяки їх співвідношенню волосся так відрізняється за кольором. Темне волосся більш насичене “зернистим” пігментом, тому воно солідніше, міцніше, товще, ніж світле, хоча його і менше. В середньому, на однаковій площі зростає 100 000 темних волосків, або 150 000 світлих. До того ж, люди з темним волоссям більшою мірою схильні до дії сонячного випромінювання. Але яким би не був колір вашого волосся, існує тенденція до освітлювання, особливо на пляжі при одночасній дії ультрафіолетових променів, морської води і повітря з підвищеним вмістом йоду. Хімічний аналіз меланінів показав високий вміст в них азоту, кисню і сірки, а також – похідних миш'яку і заліза. На щастя, меланіни не розчиняються у воді, інакше результати миття волосся були б катастрофічними. Всього лише декілька речовин можуть їх зруйнувати, зокрема, перекис водню, вживаний для знебарвлення волосся.

А як же руде волосся? “Це доля жінок з вогненним темпераментом, – писав Люк Ютенхоф, – чи потрібно гадати, що ховається під полум'ям, в якому більше від біса, ніж від ангела!” “Цей колір, середній між оранжевим і охрою, часто супроводжуваний веснянками, є істинно магічним і привабливим. Як промені сонця, руде волосся іскриться, горить і спалює”. Це чарівне руде волосся є надбанням небагатьох, і часто воно супроводжується дуже тонкою, чутливою шкірою, яка “згорає” на сонці, ніколи нормально не засмагаючи. Найчастіше руде волосся зустрічається в північних країнах, таких як Ірландія, Шотландія. У рудому волоссі міститься невелика кількість “зернистого” меланіну, але переважає “розсіяний” пігмент, який і дарує волоссю таке особливе сяйво.

Що таке альбінізм? Уся справа в повній або частковій відсутності пігментації у клітинах шкіри, очей, волосся. Це явище є слідством генетичних законів і передається спадково. Таких людей називають альбіносами. запчасти для иномарок Псков