Достовірно не відомо, як і в якій країні з'явився День сміху. Але сьогодні це вже не так важливо, оскільки 1 квітня вважається загальновизнаним святом гумору та веселощів. Також цього дня відзначають день птахів

 ЯКЕ СЬОГОДНІ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО

4 квітня в православному календарі - день пам'яті Василя Анкірського. Він був священником у місті Анкірі і жив у 4 столітті. Він просив парафіян не піддаватися єресі, закликав їх свято вірити тоді, коли аріанське вчення вже захоплювало широкі маси. Аріани зібралися і змогли позбавити Василя його сану священика за його протистояння. Василя вважали людиною небезпечною для країни, тому його привели на суд до імператора. На суді він не відмовився від своєї віри, тому його мучили, поки Василь не помер.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ ТА ТРАДИЦІЇ

За старих часів 4 квітня називали днем Василя Сонячного, Василя Соняшника, Василя Теплого. Всі прізвиська Василя були пов’язані з тим, що в ці дні наступало довгоочікуване тепло, і встановлювалася гарна погода. Селяни намагалися саме 4 квітня дивитися, куди течуть струмки від крапель, щоб на цьому місці не будувати будинків, – вважали, що саме там будівництво підмиє. Говорили: “Прокладений хід у водиці в земну глибочінь”.

Василя “соняшником” прозвали тому, що 4 квітня селяни за сонцем ворожили про майбутній врожай.

До цього дня зазвичай зацвітає ліщина і медунка, а також повністю псується санний шлях. Селяни казали: “Василь – виверни голоблі”.

ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА

Які сьогодні іменини: Василина, Василь, Сергій, Клавдій, Таїсія, Аглая, Поліна, Дарина, Софія.

ЩО МОЖНА РОБИТИ 1 КВІТНЯ

Сьогодні було прийнято лагодити своє взуття, а вже зношене викидали без жалю. Виносити старе взуття необхідно було тільки носами вперед. В іншому разі вірили, що старі проблеми, з якими доводилося мати справу у цьому взутті, можуть повернутися.

У давнину цього дня господині пекли калачі з пшеничного борошна, які за формою нагадують сонячний диск. З них починалася кожна трапеза.