19 березня в Україні святкують День працівників житлово-комунального господарства і побутового обслуговування населення. Щорічно професійне свято припадає на третю неділю березня.

 ЯКЕ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО 19 БЕРЕЗНЯ

19 березня в церковному календарі – день пам’яті 42-х мучеників із міста Амморея, зокрема Костянтина. Святий Костянтин жив у IX столітті та був священником. Але залишив свій сан заради того, щоб стати воїном і захистити рідне місто Амморею від сарацинів. Разом з 41 іншими захисниками його схопили та доставили до Сирії.

Там мусульмани сім років намагалися змусити воїнів зректися християнської віри та прийняти іслам. Однак в цій духовній сутичці першими здалися саме мучителі. Щоб поразка не виглядала надто жалюгідною, вони вирішили стратити воїнів (разом з Костянтином) та кинули їхні тіла в річку Євфрат.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ

  • дозволяється пиячити.
  • Не варто лихословити, лаятися, сваритися.
  • Триває Великий піст, тому не дозволено їсти м'ясні, молочні продукти, рибу, яйця.
  • Не залишайте відкритими двері чи вікна.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ ТА ТРАДИЦІЇ ДНЯ

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

дивилися, який сьогодні день: вранішні приморозки означають, що такою погода буде ще цілий місяць;
на річках тоне лід — чекайте на неврожайний рік;
морозний день до швидкої весни та сухого літа;
чути стукіт дятла до затяжних холодів.

ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА

Які завтра іменини: Костянтин, Максим, Федір, Аркадій, Абрам, Олена.

Талісманом людини, народженої 19 березня є сардонікс. Це напівдорогоцінний камінь, який, все ж, дуже відомий серед коштовних самоцвітів. Головна його відмінна риса полягає в контрастному забарвленні. Здавна сардонікс вважали символом мандрівників і каменем шляху. Його рекомендують носити тим, хто вирушає в далеку дорогу.