Сьогодні, 13 березня, віряни вшановують пам'ять преподобного Василія Декаполіта. До Нового року залишилось 293 дні. 383-й день війни в Україні.

ЯКЕ СЬОГОДНІ СВЯТО

13 березня в церковному календарі – день пам’яті преподобного Василія Декаполіта.

Також цього дня святкують Міжнародний день перемоги кожної дівчини. Він відзначає розширення можливостей та досягнень жінок і молодих дівчат по всьому світу.

Головна мета події — підвищити обізнаність про нерівність і виклики, з якими стикаються дівчата, визнання їх надзвичайного потенціалу і стійкості. Міжнародний день перемоги кожної дівчини заохочує людей до дій, які допомагають підтримувати дівчат і молодих жінок в своїх громадах, просуваючи гендерну рівність і права жінок в глобальному масштабі.

Виникнення події пов'язують з канадською організацією "Кожна дівчина перемагає", яка прагне розширити можливості дівчат через освіту, юридичну підтримку, наставництво, допомогти реалізувати потенціал. Гасло учасників руху "Її право на свободу і справедливість".

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ Й ТРАДИЦІЇ

Якщо йде дощ на сире літо;
сонце має кола - чекайте на хороший урожай;
висять довгі бурульки - вродить довгий льон;
вже прилетіли граки і жайворонки, більше не буде холодів.

Наші предки намагалися цього дня спекти пиріг і пригостити ним близьких. Вірили, якщо такий пиріг з'їсти натщесерце, то будеш щасливим.

ПАМ’ЯТНІ ДАТИ 13 БЕРЕЗНЯ

Саме в цей день, 13 березня, але в різні роки сталася низка подій, що стосується України.

1917 рік — до Києва із заслання повертається Михайло Грушевський;
1917 рік — над будівлею Центральної Ради ухвалюють підняття жовто-блакитного прапора;
1949 рік — у Канаді починає діяльність Українська Вільна Академія Наук;
1961 рік — у Києві стається "Куренівська трагедія", внаслідок техногенної катастрофи гине понад 1500 мешканців Куренівки, а також пасажирів міського транспорту, що потрапили у зону лиха;
1997 рік — Україна та НАСА підписують договір про політ у космос першого українського космонавта, ним стає Леонід Каденюк;
2014 рік — в Донецьку під час мітингу проти російської агресії вбивають місцевого мешканця Дмитра Чернявського;
2022 рік — в Херсоні люди починають виходити на мітинги проти референдума про створення ХНР, окупаційна влада Херсона пропонує провести так званий "референдум" про створення ХНР.

ІМЕНИНИ: ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА

Цього дня день ангела мають власники таких імен: Василь, Нестор, Арсен, Микола, Марина, Кіра.

Талісманом людини, народженої 13 березня є хризоліт. Напівдорогоцінний камінь, який широко використовують у ювелірному мистецтві. Цінність хризотіла була відома людству ще 6000 років тому. Видобувати його почали в Стародавньому Єгипті. Робили це вночі, тому що, на думку єгиптян, хризоліт зникав зі сходом сонця. Дуже часто носила хризоліт Клеопатра. Вона вважала, що камінь захищає її від ворогів.

Читайте також: Двічі не забили пенальті: "Верес" зіграв внічию з полтавською "Ворсклою"