СБУ виявила в єпархіях УПЦ (МП) пропагандистські «методички» кремля, «вченння про сатанізм» і нацистську символіку

Служба безпеки завершила контррозвідувальні (безпекові) заходи на об’єктах УПЦ (МП), які розташовані у Закарпатській, Рівненській і Житомирській областях.

На території єпархій виявлено склади з прокремлівською літературою, нацистську символіку, «вченння про сатанізм» і тексти молитов за московського патріарха кирила.

Крім того, у Свято-Миколаївському чоловічому монастирі у Хустському районі Закарпаття знайдено символіку забороненої партії «ОПЗЖ» та брошури, в яких вихваляли російських загарбників у війні проти України.
Також там зберігалися пропагандистські книги російських авторів, які виправдовують агресію проти України та закликають приєднуватись до лав окупантів.

А на території Рівненсько-Острозької єпархії співробітники Служби безпеки виявили приховану білоруську готівку та брошури із закликами до укладання миру з «братнім російським народом», прославляння «русской земли» та «русских солдат». Вони написані білоруськими та російськими авторами.

До теми: СБУ перевірила храми Рівненської єпархії УПЦ МП: що кажуть настоятелі? (ВІДЕО)

Під час безпекових заходів у Свято-Анастасіївському ставропігійному жіночому монастирі та двох Скитах на Житомирщині виявлено осіб, які перебувають на зв’язку з громадянами рф. Наразі ці контакти вивчаються співробітниками СБУ.

«Гості» перебували на території готельних комплексів при церквах і використовували анонімні месенджери для комунікації з ворогом.

Наразі всі вилучені матеріали направлено на експертизу для вжиття подальших процесуальних дій і притягнення винних до відповідальності.

Наголошуємо, що у своїй діяльності СБУ дотримується принципу неупередженості до діяльності будь-якої релігійної конфесії та поважає право кожного громадянина на свободу світогляду і віросповідання, як це визначено Конституцією України.

Безпекові заходи проводили співробітники СБУ Закарпатської, Рівненської та Житомирської областей. 

За інформацією Управління СБ України в Рівненській області.

Читайте також: Прокуратура Рівненщини повідомила ексрятувальнику з Луганщини про підозру у державній зраді