Фото ілюстративне
12 квітня у світі відзначають Всесвітній День рок-н-ролу, Всесвітній день авіації і космонавтики (Міжнародний день польоту людини в космос)та Всесвітній день хом'яків. В Україні 12 квітня - День працівників ракетно-космічної галузі України, а також День скаута.

День ангела

12 квітня іменини відзначають власники таких імен: Іван, Софрон, Зосим, Пантелеймон, Захар, Сава.

Яке сьогодні церковне свято?

Православна церква 12 квітня вшановує пам'ять преподобного Іоанна Ліствичника.

християнського богослова, візантійського філософа, ігумена Синайського монастиря. Він написав великий богословського твору, званого «Ліствицею», за яким і отримав прізвисько Лествичника.

Святий Іоан народився близько 570 року і був сином святих Ксенофонта і Марії. У 20 років прийняв чернечий постриг в Синайському монастирі, обрав усамітнене життя і провів понад 40 років в пустелі Тола. Згодом у віці 65 років Іоанн Ліствичник був обраний братією ігуменом Синайської обителі і керував монастирем чотири роки. Святий помер, за даними з деяких джерел, в 649 році у віці 70 років. Місцеперебування мощей Іоанна невідоме.

Також цей день називають - «Біди з домовиком», «Прокази домового». Ліствичником цього святого називали на честь його основного твору — Ліствиці (свого роду керівництво, як удосконалювати в собі моральність). «Ліствиця» в перекладі зі старослов'янської означає «сходи», тому цього дня пекли невеликі хлібці у вигляді сходів.

Прикмети на 12 квітня

Дощі ллють у квітні - влітку буде хороший урожай грибів.
Бджоли вилітають з вуликів - весна прийшла і буде теплою.
Листя на березі розпустилося раніше, ніж на вільсі - влітку буде мало дощів.
Бики й корови задирають голови вгору, сонні та мало п'ють – до швидкого дощу.
Гуси високо летять - очікується багато дощів і навесні, і влітку.

Що сьогодні не можна робити?

За повір'ям, у цей день особливо бешкетує домовик, мучить господарів і тварин, злиться. Не можна з ним сваритися, краще чимось пригостити. Не можна молодим парам ходити в гості до батьків - посваритеся.