В Острозі оцифровують спадщину князів Острозьких, щоб популяризувати її у віртуальному форматі. Наразі візуалізували і показали в'їзні оборонні вежі, які знаходяться в Острозі та Межиричі.

Про це повідомляють Волинські барбакани.

«На зображеннях вони приблизно такі, якими були під час коли активно виконували свої функції. Ці вежі об'єднанні в туристичний маршрут» – пишуть у дописі.

  • Луцька брама міста Острога

Ця споруда була основним в'їздом до міста, тому її добре укріпили фортифікаційною спорудою, що не мала прямих аналогів у оборонному будівництві ні України, ні Європи.

Це була вежа на чотири поверхи, другий поверх якої був брамою і через неї проходив шлях до міста. Сама вежа складалася з поєднаних між собою квадратних і круглих в плані частин. До квадратної частини підходив міський мур і по дерев'яних хідниках охорона могла здійснювати огляд зовнішніх підходів по периметру всього міста. Вихід на хідники здійснювався через двері третього поверху (зараз це вікно другого поверху Музею книги).

  • Татарська вежа

Татарська вежа була другою за значенням з в'їзних брам Острога. Вона практично була ідентичною до Луцької брами (в якій зараз розміщено Музей книги). Різниця полягала лише в тому, що в квадратній чаcтині (яку ще називали "шия") Татарська вежа була коротшою.

Перед вежею був викопаний глибокий рів що заповнювався водою і супротивнику було складно брати штурмом місто з цієї сторони.

  • Заславська брама (міські ворота) Межиріча

Заславська брама була оборонною брамою-вежею.Вперше вона згадується в 1596 році. Слугувала південним в’їздом у місто і була складовою частиною міських фортифікацій Межиріча. Разом з валом, сімома баштами й Острозькою брамою, вона становила кільце оборонних укріплень колишнього міста. До брами провадив Заславський підйомний міст.

У рамках проєкту оцифрували також Луцьку браму (Дубно), Замкову браму Луцька, Луцьку браму Олики, Острозьку браму Рівного та Замкову браму Старокостянтинова.

Читайте також: В Острозькому замку можна побачити інтерактивну виставку усміхнених святих (ФОТО)