Тисячі вірян, дистанція та маски. Рівненщина, як і вся Україна відзначила Пасху. Великодня ніч пройшла більш менш спокійно. У 811-ти храмах області, порушень правил карантину не зафіксовано. Після служби у церквах освячували все, що люди приготували до святкового столу. Більше про те, як минуло свято, розкаже Яна Євтушок.

 

Так, митрополит української православної церкви московського патріархату Онуфрій святкував Пасху. Духовний лідер радісно кидав яйця у парафіян. Втім, це зрозуміли не всі. У соцмережах люди обурювались через подібну поведінку митрополита.

На Рівненщині подібних дій збоку священників парафіяни не спостерігали. Попри карантин і транслювання служби онлайн, деякі віряни все ж пішли до церков. Щоправда, людей у храмах було значно менше, ніж зазвичай. До прикладу, у Свято-Покровському кафедральному соборі прихожан було мало. Втім, люди дотримувались дистанції та маскового режиму.

Освячення кошиків у храмах області контролювала поліція. Для цього задіювалося понад 600 правоохоронців та 60 військовослужбовців Нацгвардії. Допомогу у забезпеченні правопорядку надавали також і члени громадських формувань. Загалом, Великодні богослужіння на Рівненщині пройшли без грубих порушень.

А от у крайній північній точці Рівненської області, у селі Гориничі, лише двоє бабусь вийшли освячувати паски. На початку цього століття там проживало близько 70 людей, нині у селі залишилось менше десятка мешканців.

Нагадаємо, одразу після Пасхи православні відзначають поминальну неділю. Священнослужителі закликають прихожан дотримуватися карантинних вимог, а саме належної дистанції та використання засобів індивідуального захисту. 

Читайте також: На Зарічненщині з'явились великодні дерева (ВІДЕО)