Чим можна замінити класичні добрива з магазину? Прихильникам органічного землеробства добре знайома така альтернатива, як сидерати. Коли, як і які сидерати сіяти восени – читайте далі.

Коли родючість грунту знижується, це позначається не тільки на кількості, а й на якості зібраних овочів, фруктів і ягід. Деякі з них дрібніють і стають несмачними. Причин для зниження родючості грунту може бути безліч, але найбільш часто зустрічаються такі:
 
Ви постійно садите одну й ту ж культуру на одному і тому ж клаптику землі.
 
Наочним прикладом на багатьох ділянках є картопляні грядки, які рідко змінюють своє місце розташування. Тим часом різні рослини споживають поживні речовини з різних шарів грунту. Тому при чергуванні культур грунт встигає частково відновлюватися. Але якщо ви не дотримуєтеся сівозміну, то просто виснажуєте землю на своїй ділянці. До того ж при виростанні рослин одного сімейства на одному місці протягом декількох років, в землі накопичуються хвороби і личинки шкідників, які вражають дані культури.
 
Ви постійно спалюєте рослинні залишки прямо на грядках і думаєте, що зола - це корисно для грунту.
 
Так, зола - прекрасне органічне добриво і засіб боротьби з шкідниками. Але не забувайте, що спалюючи бур'яни на голій землі, ви руйнуєте її структуру і знищуєте корисну для рослин мікрофлору.
 
Водна або вітряна ерозія.
 
На перший погляд винні зовсім не ви, але, з іншого боку, якби ви посіяли на місці зібраного врожаю сидерати, грунт був би надійно захищений від цих негараздів.
 
Висновок цілком однозначний: причиною виснаження грунту є недостатня турбота про нього господаря ділянки. Але не варто засмучуватися, адже все можна виправити.
 
Що таке сидерати?
 
По суті сидерати - це ефективні органічні добрива, які виростають на ваших грядках. Дані рослини можна посіяти між основними культурами, але найчастіше їх висівають, коли основний урожай вже прибраний, і порожні ділянки стрімко захоплюють бур'яни. Щоб не допустити цього, а також збагатити грунт поживними речовинами, висаджують рослини з могутньою кореневою системою, які швидко нарощують зелену масу.
Найбільш часто в якості сидератів використовуються бобові культури (польовий горох, соя, сочевиця, конюшина, люпин однорічний, люцерна, буркун), рослини сімейства злакових (ярий овес і ячмінь, озимі сорти жита і пшениці, просо), а також фацелія , соняшник, нігтики, гречка, амарант і т.п.

 
Переваги висадки сидератів восени:
 
вони розпушують грунт;
 
збагачують землю корисними речовинами, підвищуючи її родючість;
 
допомагають захистити ділянку від парші, різних гнилей та навіть деяких комах;
 
не дозволяють розростися бур'янам;
 
скошені сидерати з успіхом використовуються в якості мульчі;
 
морозостійкі сидерати, посаджені між грядками основних овочевих культур, здатні зменшити шкоду від зворотних весняних заморозків;
 
озимі сидерати добре затримують сніг, а значить і вологу на вашій ділянці.
 
Сидерати можна сіяти весь сезон, однак осінній посів має деякі особливості. Зокрема, потрібно вибрати відповідні морозостійкі рослини, які зможуть правильно підготувати грунт до наступного року. Але найголовніший принцип, яким слід керуватися при виборі сидератів для городу восени, полягає в тому, що не можна висаджувати на одній і тій же ділянці кілька разів поспіль рослини з одного сімейства. Наприклад, ріпак, що відноситься до сімейства хрестоцвітних, не можна садити перед і після його далекої родички - капусти.
 
В кінці сезону на грядках і в теплиці сидерати можна висівати в 2 терміни:
 
відразу ж після збирання врожаю основної культури;
 
в кінці вересня - початку жовтня.
 
В середині осені рекомендується висівати озиме жито, овес, люпин, конюшину, фацелію або інші морозостійкі рослини (окремо або в суміші).
 
Як посіяти сидерати восени
 
Для того щоб підготувати грунт до посіву сидератів, насамперед необхідно позбутися від бур'янів, які в подальшому можуть загубитися серед молодих рослин і засмітити ділянку насінням. При необхідності землю можна перекопати на глибину 20-25 см, але тільки в тому випадку, якщо грунт потребує цього. Насіння заглиблюють в середньому на 2-4 см, перед цим сухий грунт рекомендується полити.
 
Сидерати скошують, коли вони досягають висоти 20-25 см, обов'язково до появи насіння, інакше з помічників дані рослини перетворяться в бур'яни. Зелену масу закладають в грунт, розкладаючись, вона збагатить землю корисними речовинами.
 
Календула
 
Календула збагачує грунт корисної органікою, а також забезпечує додатковий захист від дротяників і нематоди. Ця рослина відмінно підходить для використання в якості осіннього сидерата.

Люпин
 
Люпин здатний не тільки стати прикрасою вашої ділянки, а й підготувати грунт до висадки огірків, помідорів, перцю, кабачків, баклажанів і картоплі.
 
Гірчиця
 
Гірчиця стане вашим союзником у боротьбі з нематодою, а також хорошим попередником для кукурудзи, картоплі та озимих.
 
Ріпак
 
Ріпак підготує грунт до посадки моркви, буряка, квасолі, кабачків, гарбуза, огірків, томатів, солодкого перцю і баклажанів.
 
Фацелія
 
Фацелія формує розгалужену кореневу систему, завдяки чому непогано розвивається навіть на грунтах з ерозійними процесами і є хорошою попередницею для кабачків, гарбуза, огірків, а також рослин сімейства Пасльонові.