Для того, щоб полуниця добре перенесла зимовий період, потрібно створити рослині комфортні умови для зимівлі. Дізнайтеся, як забезпечити правильний догляд за полуницею восени.

Полуничний сезон закінчується дуже швидко. Здавалося б тільки вчора ми зірвали перші ягідки і ось незчулися, як урожайний сезон підійшов до кінця. Однак це не означає, що роботи по догляду за полуницею закінчилися. Навпаки, попереду ще багато чого, що має бути зроблено.
 
І перше, на чому хотілося б зупиниться - це обрізка кущів полуниці. Коли остання ягода знята з грядки починаємо обрізати листя і вуса. Для чого це потрібно?
 
По-перше, обрізка потрібна для зміцнення здоров'я рослини. Багато шкідників і паразитів вибирають для місця своєї дислокації саме листя. Видаляючи уражене і хворе листя ми проводимо оздоровлення рослини.
 
По-друге, після напруженого періоду плодоношення, рослина має потребу у відпочинку. Обрізка і є тим самим періодом спокою, за час якого набирає сили для наступного врожаю.
 
 
До початку осені в вересні рослина встигає обзавестися новим пишним листям і повністю набратися сил. Обрізати можна за допомогою секатора, ножиць або гострого ножа. Варіант для особливо ледачих - покосити. Єдине, на що потрібно звертати увагу - це висота обрізки. Якщо обрізати полуницю занадто низько, можна пошкодити чашу зростання, з якої і розвивається нове листя. Саме тому косити бадилля полуниці не рекомендується. Оптимально обрізати рослину на висоту 10-12 см від землі.
 
Після обрізки рослини слід обприскати препаратами проти хвороб і шкідників і підгодувати. Для осінньої підгодівлі полуниці застосовують мінеральні добрива. Перед настанням холодів полуницю повторно мульчують соломою, торфом або тирсою. Товщина мульчі - 5 см.
 
Полуниця добре зимує під сніговим покривом. Однак, якщо зима безсніжна або бувають зимові відлиги, з подальшими морозами без снігу, рослина може загинути навіть при температурі мінус 15 градусів. Тому не зайвим буде подбати про додаткове укриття для рослини. Як укриття можна використовувати гілки лапника, які затримають спочатку сніг, а також збережуть тепло. Хорошою альтернативою гілля служить покривний матеріал спандборд.
 
Провівши всі ці роботи по догляду за полуницею восени, ви зможете зберегти свої посадки і на наступний рік насолоджуватися багатим урожаєм солодкої, ароматної ягоди.