Насіння вподобаного сорту огірків можна зібрати самостійно. Це дозволить заощадити гроші і час на початку посівного сезону в наступні роки. Однак до збору насіння потрібно підходити дуже відповідально, оскільки далеко не всі плоди цього підходять.

Для заготівлі насіння огірків не підходять гібриди, отримані в результаті схрещування двох різних сортів. На пакетиках з такими насінням є позначення F1 або F2.
 
Як вибрати насіннєвий огірок?
 
Часто на насіння залишають ті огірки, які випадково прогледіли при збиранні врожаю. Але треба дивитися, щоб материнський кущ був урожайним, міцним і здоровим. На одній рослині можна залишати на насіння один-два плоди. Кращими вважаються огірки, що сформувалися на бічних пагонах першого порядку. Зверніть увагу на форму огірків: вони повинні бути чотирикамерними (жіночими). Саме з таких плодів насіння в майбутньому дадуть більшу кількість жіночих квіток.
 
Щоб випадково не зірвати огірки, залишені на насіння, зав'яжіть на плодоніжки стрічки, а під вибрані плоди підкладіть дерев'яні дощечки, якщо огірки лежать на землі. Тоді при затяжних осінніх дощах плоди не згниють.
Насіннєві огірки можна від'єднувати від батога, коли плодоніжка повністю висохне, а самі плоди стануть жовтими або світло-коричневими. Це буде означати, що вони вже отримали всі необхідні поживні речовини, і насіння повністю сформовані. Раніше знімати огірки не варто: вони повинні визріти. Якщо через дощі плоди довелося зняти раніше, вони повинні дозріти при кімнатній температурі.
 
Як отримати насіння?
 
Для отримання насіння знадобиться чиста і суха ємність. Найкраще використовувати скляний або керамічний посуд. У підготовлених і вимитих плодів видаліть 1/4 частину з боку плодоніжки, оскільки з насіння цієї зони виростають несмачні плоди з гіркотою. Потім розріжте огірок уздовж і витягніть насіння з камер. Ємність прикрийте серветкою і залиште на 2-3 дні для бродіння. Як тільки ви побачите, що мезга розшарувалася, а на її поверхні з'явилися пухирці, це означає, що процес ферментації завершено. В результаті відбувається знезараження насіння і руйнування слизової оболонки біля насіння, що надалі полегшить проростання.
 
 
Промийте насіння: налийте в масу, що перебродила воду і перемішайте. На поверхню піднімуться залишки м'якоті і дрібне насіння. А велике, добре насіння осядуть на дно. Обережно злийте все, що плаває зверху. Знову залийте холодною водою, перемішайте і почекайте, поки насіння знову осядуть на дно. Потім злийте воду. Чисте насіння розкладіть на тканині і залиште на кілька днів в добре провітрюваному місці. Під час сушіння насіння бажано перевертати, щоб вони не злиплися.
 
В яких умовах потрібно зберігати насіння огірків?
 
Просушене насіння покладіть в паперовий конверт, пакет або полотняний мішечок. При цьому матеріал обов'язково повинен пропускати повітря. І не набивайте насіння занадто щільно, залиште в пакеті достатньо вільного місця. Підпишіть сорт, дату збору і покладіть на зберігання в сухе місце з температурою повітря 10-18° C і вологістю не вище 60%. Чим вище температура і вологість, тим нижче буде схожість насіння.
 
Насіння огірків можна зберігати 6-8 років. При дотриманні умов зберігання їх найкраще використовувати через 3-4 роки після заготовки.