Необхідність в пересадці лілій залежить від сорту, "віку" рослини і періоду її цвітіння. Але існують загальні рекомендації по догляду та підтримці лілій в здоровому стані. Як правило, лілії добре розвиваються на легкому грунті, з невеликою домішкою піску. На одному місці вони ростуть до 5 років, а потім цибулини розростаються в колонії, дрібніють, і рослини гірше цвітуть. Саме тому лілії потребують регулярного розподілу і пересадки.

Коли пересаджувати лілії

Найбільш оптимальний термін для посадки і пересадки лілій в саду - серпень-вересень. Відразу після цвітіння у лілії потрібно обірвати квітки, щоб рослини не витрачали поживні речовини на формування насіння. Для повноцінного розвитку лілій їх потрібно викопувати й пересаджувати кожні 3-4 роки.

Пересаджувати лілії слід на нове, сонячне місце без застою води. У півтіні вони теж будуть зростати, але з більш блідими квітками.

Розмноження лілій розподілом

Лілії можна розмножувати декількома способами. Найпростіший і популярний - розподіл гнізд цибулин. Цей метод заснований на природному розвитку лілій, при якому доросла "материнська" цибулина щорічно утворює дочірні цибулинки з новими стеблами. Саме їх і використовують для вирощування нових рослин.

Цибулинне гніздо починають ділити на 3-4 рік після посадки рослини, коли на ньому утворилося не менше 4-6 цибулинок. Оптимальний час для робіт настає через місяць після цвітіння. Якщо почати поділ раніше, коли цибулини ослаблені, втратили масу, рослини можуть не прижитися.

Як правильно розмножувати цибулини розподілом:

обережно викопайте дорослий кущ, не пошкоджуючи цибулини і багаторічне коріння. Якщо ви серйозно пошкодите кореневу систему, на майбутній рік пересаджені лілії можуть не зацвісти;

цибулинне гніздо покладіть на землю і відокремте дочірні цибулини. У вас в руках повинні залишитися 2-3 зрощені великі цибулини, від яких вгору тягнуться стебла. Цибулин має бути стільки ж, скільки і стебел;

обріжте стебла лілій, залишивши невеликі пеньки. Коріння очистіть від землі і обережно розділіть гніздо на окремі цибулинки. Зробити це можна руками, без спеціальних інструментів;

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому тріскаються помідори і як цього уникнути?

огляньте кожну лілію - чи не видно слідів пошкоджень, гнилі, хвороб і темних ділянок. У здорових цибулин лусочки білі з рожевим відтінком, без всяких плям;

за допомогою секатора видаліть відмерлі і підгнилі корені, а здорові обріжте до 15-20 см;

розсортуйте посадковий матеріал і виберіть цибулини приблизно однакового розміру. Призначені для посадки цибулини помістіть в темне місце і накрийте вологою тканиною, яку слід регулярно змочувати водою;

висаджуйте цибулини в сприятливий день, орієнтуючись на місячний календар.

Розмноження лілій лусочками

Цей метод дозволяє отримати найбільшу кількість посадкового матеріалу. З однієї цибулини отримують до 20 лусочок, а на кожній з них утворюється до 2-5 цибулинок для розмноження. Заготовлювати посадковий матеріал можна цілий рік.

Витягнуті з землі цибулини промийте і акуратно відокремте лусочки від основи. Якщо хочете зберегти для подальшого розмноження саму цибулину, то залиште на денці хоча б половину лусочок. Для розмноження відбирайте тільки найздоровіші і чисті лусочки:

ретельно промийте їх водою;

занурте на 20 хвилин в 0,1% -ний розчин марганцівки;

обробіть стимулятором росту;

помістіть лусочки цибулин в пакет з вологою тирсою або мохом і зав'яжіть його;

сховайте пакет в тепле і темне місце;

через 6-8 тижнів біля основи лусочок утворюються дрібні цибулини, які потрібно відокремити і висадити у відкритий грунт або ящики.

Посадка лілій у відкритий грунт 

Перед посадкою лілій у відкритий грунт ретельно обирайте місце для їх вирощування. Воно повинно бути сонячним (в гіршому випадку - розташоване в півтіні) і захищеним від вітру. Перекопайте грунт і видаліть залишки коренів інших рослин. При необхідності позбудьтеся від бур'янів і занадто високих, але вже старих рослин. В іншому випадку вони будуть створювати тінь, яка завадить ліліям рости.

Алгоритм посадки лілій у відкритий грунт:

перед посадкою опустіть кожну цибулину в 0,2% -ний розчин протруйника, а потім в стимулятор росту на 45-60 хвилин;

видаліть відмерлі лусочки і укоротіть корінці до 5 см;

для кожної рослини викопуйте лунку, глибина якої дорівнює потрійному діаметру цибулини;

інтервал посадки також залежить від сорту і кількості посадкового матеріалу. Між ліліями низькорослих сортів залишайте запас 15-20 см, а між високорослими - 25-30 см.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як отримати хороший урожай перцю: ТОП-7 порад догляду

Висаджувати лілії можна по одній з трьох схем:

однорядкова (стрічкова) - витримуйте відстань між ліліями 5-15 см в одному ряду і по 50 см між "рядками";

дворядкова (для середньорослих лілій) - між цибулинами залишайте 15-25 см, між рядками - 25 см, а між сусідніми стрічками (що складаються з двох рядків) - 70 см;

трьохрядкова (для низькорослих лілій) - між цибулинами 10-15 см, між рядками - 25 см, між стрічками - по 70 см.

Що посадити поруч з ліліями

З ліліями найкраще поєднуються такі рослини:

• азалія;

• астра;

• гвоздика;

• герань;

• жоржини;

• дзвіночок;

• маки;

• троянда,

• проліски;

• примула;

• троянди;

• фіалка;

• фуксія.