Що ж можна посадити в серпні? В першу чергу - декоративні рослини і квіти. Якщо поруч з овочевими грядками у вас залишилося місце, то саме час влаштувати оазис краси з лілій, крокусів, і нарцисів. Серпень - відмінний час для висадки скоростиглих культур, що вимагають нічної прохолоди.

Це всіляка зелень, пряно-смакові культури, з овочевих - редис, дайкон, ранні сорти буряка і моркви, цибуля, редька, різні види салатів. Також в серпні слід виробляти засів щавлю і петрушки на зиму. Холодну пору року вони проведуть під снігом, а ранньою весною з'являться перші сходи на радість господарям.

Посадити в серпні на своїй ділянці також можна і хвойні рослини. Середина місяця найбільш сприятлива для їх кращого вкорінення. У цьому ж місяці можна заглибити в грунт бузок.

Краще за все починати з зеленних і пряно-смакових (кріп, крес-салат, базилік, коріандр та інші). При створенні оптимальних умов вони швидко сходять, формують зелену масу, яку багато разів відновлюють після зрізання.

Потім настає черга цибулі, гороху, ранніх сортів буряка і моркви. У перших числах місяця можна висадити картоплю сорокаднівку, а вже в середині вересня зібрати другий урожай. Серпень ідеальний для посадки редиски. Ця культура може до настання заморозків порадувати другим врожаєм.

Серпень - пора сидератів. Хочете великий урожай на майбутній рік - сійте гірчицю, горох, фацелію. Заодно і всі бур'яни осінні перетворяться в зелені добрива.

Коріандр і рукола

При посіві пряного коріандру в серпні рослина не утворює стрілок.

Рукола добре переносить низькі температури. Вона стане прекрасним компонентом для вітамінних салатів.

Гірчиця салатна

Салатну (листову) гірчицю можна сіяти до середини серпня. В кінці літа вона особливо добре росте.

Рослина стійка до знижень температури і швидко дозріває, тому друга хвиля врожаю гарантована.

Кріп

Кріп, посіяний в серпні, вдається навіть краще, ніж навесні - на початку літа. Він швидко дає свіжу, соковиту, молоду зелень, яка і стіл прикрасить, і для осінніх заготовок знадобиться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що можна посадити на місці викопаної картоплі?

Редис

Редис - самий швидкостиглий коренеплід, який радує плодами вже через 3 тижні після посіву. Від посіву в серпні (8-10 числа) коренеплоди вдаються дуже добре.

Збирати свіжий редис краще рано вранці. Затягувати зі збиранням не слід - плоди швидко переростають і втрачають смак.

Редька

Оптимальні терміни для посадки редьки посівної, китайської (лоба) і японської (дайкон), зимової -1 декада серпня, з 5 по 10 число. Вирощені в кінці літа коренеплоди менше пошкоджуються капустяною мухою. Для посіву потрібно взяти ранні сорти.

У серпні не пізно посіяти гостру чорну і білу редьку. Грунт попередньо потрібно рясно змочити, а насіння залишити сухими.