А чи знаєте ви, що на викопаної картоплі ви можете посадити ще овочі та зелень? Навіщо ж залишати грядки пустувати? Адже за час, що залишився в теплу пору на цьому місці ви цілком можете виростити повноцінний урожай іншої городньої культури. Потрібно тільки визначитися - що саме посадити на місці викопаної картоплі.

Існує правило про те, що не слід одну і ту ж грядку кілька років поспіль засаджувати однією і тією ж культурою, особливо з високою потребою в мікроелементах. По-перше, один і той же овоч, культивований на одному місці з року в рік, буде витягати з грунту одні й ті ж речовини, в результаті чого його колишня врожайність неминуче знизиться. По-друге, великий ризик "застовпити" ділянку збудниками хвороб, які сезон за сезоном будуть накопичуватися і процвітати на одному місці і на одній культурі. По-третє, при такому невмілому городництві грунт швидко виснажується.

А картопля - саме та сама "ненажерлива" культура з високою потребою в поживних речовинах. Тобто, після неї потрібно висаджувати овочі і трави, яким підійде такий "добре використаний" грунт. До того ж, пам'ятайте, що будь-які грядки потребують періодичного "відпочинку", тому час від часу їх потрібно залишати незасіяними.

В першу чергу і в більшій кількості, ніж всі інші елементи, картопля витягує з землі фосфор і калій. Відповідно, перш ніж висаджувати на її місце іншу культуру (особливо також чутливу до цих мікроелементів), варто відшкодувати грунту їх недолік - внести відповідні добрива. Не забудьте також перед новими посадками ретельно звільнити потенційну грядку від всіх залишків картоплиння, яке може стати джерелом різних захворювань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим підживлювати капусту для гарного врожаю?

Отже, місце підготовлено - воно має достатню водо- і повітропроникність, зволожене і удобрене. Що ж можна встигнути посадити на грядках, які раніше були віддані під картоплю?

Сидерати

Прихильники органічного землеробства порадять вам віддати землю під сидерати, здатні збагатити її корисними речовинами і відновити родючість. Це "зелені добрива" з потужною кореневою системою і зеленою масою, що швидко розвивається. Їх висівають між основними культурами або на порожніх після збору врожаю ділянках, а потім скошують і заорюють в землю. Це ріпак, овес, люпин, жито, фацелія, гірчиця і т.д.

Але попереду ще половина літа і теплий початок осені, тому можна спробувати встигнути отримати на цих же грядках ще один урожай зелені і овочів, які визріють за 2-3 місяці.

Цибуля, часник

Це завжди безвідмовний варіант. Культури ці невибагливі в догляді, швидко ростуть, регулярно і рясно дають вітамінні пір'я до дачного столу, виділяють фітонциди в допомогу сусідам по грядці, відмінно підходять для ущільнення посадок.

Морква, пастернак, петрушка коренева, кріп, фенхель

Ці зонтичні - також відмінний варіант тих культур, які відмінно будуть рости після картоплі. Вони навіть не потребують передпосівного внесення добрив. Просто ретельно розпуште грядки, зволожте їх, посійте насіння і злегка присипте зверху сухим шаром грунту.

Бобові

Добре почуватимуться на грядці після картоплі і невибагливі бобові: квасоля, боби, горох. Вони вкрай прості в догляді. А урожай з декоративних кущів ви зможете збирати до глибокої осені. До того ж бобові прекрасно справляються із завданням збагачення грунту азотом для майбутніх "жителів".

Буряк

Буряк відноситься до культур, здатних рости при мінімумі догляду на збіднених після картоплі грунтах. Ці овочі смачні і корисні, дозрівають за 1,5-3 місяці, в залежності від сорту, а головна проблема при вирощуванні - проріджування сходів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як отримати хороший урожай перцю: ТОП-7 порад догляду

Капуста білокачанна, бруква, ріпа, редька, редиска, турнепс, дайкон, брокколі, цвітна капуста

Капустяні після картоплі на ділянці - ще один прекрасний варіант. Практично всі представники цього сімейства охоче порадують вас прекрасним врожаєм, будучи висадженими навіть в середині літа. Єдине, що більшість з них доведеться-таки вирощувати через розсаду - безрозсадним методом просто не встигнете.

Салат, шпинат

Різні види салату і шпинату ростуть виключно швидко, не вимагають від городника багато зусиль по догляду і не займають багато місця в городі. Якраз те, що потрібно. Сьогодні існують їх сорти, які повністю дозрівають вже до кінця другого тижня після посіву! Посадки доведеться лише проріджувати, рихлити землю і поливати.

Кабачки, гарбуз

"Посадив і забув" - це про них, про гарбузових. Замочені насіння закладаються в прогріті грядки на 4-5 см і в подальшому вимагають лише розпушування і хорошого поливу приблизно раз в тиждень. А урожай ви отримаєте вже через місяць після розпускання перших квіток.

Що не можна садити після картоплі

Пам'ятаємо, що картопля активно споживає поживні речовини і збіднює грунт. Тому, за правилами, на одну і ту ж ділянку саму картоплю ви можете повертати не раніше, ніж через чотири роки, і то за умови рясного попереднього внесення добрив.

Якщо ділянку ви плануєте тільки під картоплю, дайте їй хоча б рік "перепочити", висадивши на ній в наступному сезоні кабачки, огірки, гарбузи, капусту, патисони, боби або цибулю. Після них посадка картоплі дасть хороший урожай.

Не найкращим попередником картопля буде для представників цього ж сімейства і близькоспоріднених, готових підхопити "залишені" захворювання (фітофтороз, макроспоріоз, різні гнилі) - помідорів, баклажана, фізалісу, перцю, тютюну. Непридатна картопля в якості попередника також для суниці - по тому ж правилу про наявність загальних шкідників і захворювань (дротяники, личинки колорадського жука, фітофтора).

Отже, щоб городні грядки не пустували залишок літа після збирання першого картопляного урожаю, висадіть туди овочі і зелень з даного списку.