Догляд за смородиною повинен бути постійним. Але головним періодом догляду вважається час після збору врожаю. Обрізка, полив, розпушування, підживлення, захист від хвороб і шкідників, дозволять вам надовго зберегти здоров'я рослин.

Після того як зібраний урожай, рослина починає активно віддавати сили кореневій системі, листю і новим паросткам. Період активного росту починається приблизно в кінці літа, в серпні, але це залежить від сорту рослини.

Якщо правильно і своєчасно виконати всі заходи, то на наступний рік влітку можна буде отримати здоровий і багатий урожай.

Догляд полягає в проведенні таких заходів:

Обрізка старих пагонів, дозволить зміцнити міцні гілки, на яких в наступний сезон з'являться ягоди.

Розпушування грунту.

Осіння підгодівля.

Боротьба і профілактичні заходи проти шкідників.

Полив.

Підготовка куща смородини до зимівлі.

Розглянемо кожен метод окремо.

Як доглядати і обробити грунт навколо куща після збору врожаю

Землю навколо куща перекопують або рихлять обережно, відступивши від центру куща приблизно на 1 м. Після копання грунт поливають і мульчують сухою землею шаром до 10 см.

Мульчування допоможе зберегти кореневу шийку від ранніх заморозків і допоможе зберегти вологу.

Особливості підгодівлі: які добрива вносити і в який термін?

Удобрюють кущ смородини одночасно з перекопкою. Використовують для цього тільки калійно-фосфорні добрива. Органічні використовують тільки навесні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим підживлювати виноград для хорошого врожаю?

Варто зауважити, що смородину можна також удобрювати суперфосфатом. При мульчуванні можна використовувати перегній. Після завершення плодоношення смородина починає закладати пагони для наступного сезону. Тому цей період вважається найважливішим у догляді і харчуванні за кущем.

Земля до кінця літа виснажується, тому вашим завданням буде підгодувати кущ поживними речовинами. Якщо цього не зробити, то в наступному році можна не розраховувати на багатий урожай.

Рекомендується застосовувати такі види підгодівлі:

Змішати в відрі води по 1 ст. л. суперфосфату і сульфат калію.

У відрі води розчинити по 1 ст. л. сечовини і суперфосфату, додати 1 склянку деревної золи.

При сильному виснаженні куща краще скористатися мінеральним добривом.

Що стосується органічних добрив можна використовувати пташиний послід і коров'як. Курячий послід розвести в пропорції 1:12, настояти 2 тижні. Для поливу використовуйте 0,5 літра настою на відро води. Коров'як розбавляють в пропорції 1: 1, залишають на 1 тиждень.

Також в якості підгодівлі можна використовувати картопляне лушпиння, яке просто закопується в грунт по периметру куща.

Підживлення смородини після збору врожаю, обробка від шкідників:

Обробка від шкідників - це обов'язковий захід. В основному використовують бордоську рідину, карбофос інші препарати.

Після дозрівання плодів і збору врожаю можна помітити засохлі гілки і листя. Це ознаки зараження стекляницею. Заражені гілки рекомендується негайно видалити, щоб шкідник не дістався до основи куща.

Виявили кліщів - негайно обробляйте кущ спеціальними препаратами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що потрібно зробити в серпні на городі, в саду та квітнику?

Хороший полив - для плодоношення влітку

Як і кожне дерево, кущі смородини після збору врожаю починають запасатися на зиму вологою і корисними речовинами, щоб перезимувати.

Полив повинен бути рясний. Його необхідно здійснювати до настання холодів. Щоб кущ встиг підготуватися до зими, видаліть з гілок все листя, яке тягне з пагонів харчування і вологу.

Як підгодувати і чи потрібно удобрювати восени

Підгодовувати кущ восени необхідно. Смородина витягує з грунту велику кількість калію, фосфору, магнію, тому брак цих елементів призведе до мінімального плодоношення в наступному році.

Проводити удобрення грунту рекомендується за такою схемою:

Перед застосуванням добрива потрібно грунт навколо кущів очистити від листя. Опале листя може бути розсадником різних захворювань, які почнуть розвиватися навесні.

Грунт необхідно знезаразити. Для проведення процедури підійде марганцівка, мідний купорос, розчин господарського мила.

Використовувати рекомендується фосфорно-калійні добрива. Саме вони дають основу для закладки пагонів для майбутнього врожаю, і стимулюють активне зростання куща.