Вода знаходить відображення і в тлумаченні снів: різні джерела дають суперечливі твердження щодо того, що означають сновидіння.

Вважається, що "стояча" вода уві сні асоціюється з небезпекою, що насувається, а джерельна - з благополуччям і неминучим успіхом. Вода є провідником енергії, а також по-різному сприймається народами. 

Значення залежить від якості води: пити чисту - на щастя, а брудну - до хвороби. Бути в воді - до проблем, але зануритися з головою - до виходу зі складної ситуації. Виливати - на сором, а відчувати себе мокрим - до неприємностей в особистому житті.
 
Сонник Фрейда
 
Фрейд пов'язує воду з процесом зародження життя і продовженням роду: всі сни, де крім води присутня ще одна людина, кажуть про потяг до цієї людини, прагнення бути поруч. Якщо жінка рятує чоловіка уві сні з води - наяву хоче спільну дитину, а плавання в воді обіцяє швидку вагітність. А ось пити воду за Фрейдом, якою б чистою і смачно вона не була, означає проблеми з репродуктивною системою в реальності.

Ісламський сонник
 
Чиста вода обіцяє щастя, а каламутна - розчарування і біду. Жадібно пити смачну воду - йти по правильному життєвому шляху, а жовту - до хвороби. Гаряча вода говорить про проблеми або людину, яка підведе. Чиста вода уві сні - хороший знак.
 
 
Сонник Ванги
 
Ванга дотримується класичного тлумачення снів про воду: вона бачить в ній мінливість і оновлення. Пити - брати участь в перетворенні світу, а стояти під потоком - отримувати енергію від вищих сил. Каламутна вода загрожує проблемами, а тонути - до порожніх спроб протистояти долі. Брижі і кола на воді віщують складні випробування.
 
Вода в культурі і міфології
 
Для індіанців вода стала символом мінливості і умертвіння, а ацтеки і інки ототожнювали її з хаосом.
Греко-римська міфологія має багато відсилань до водної стихії: з неї відродилися Афродіта і Посейдон, а річки Лета і Стікс пов'язані з забуттям і моментом смерті (перехід в інший світ).
 
У християнстві вода постає як спосіб очищення, оновлення.
 
У воді бачили таємничість, прагнення до зростання, необмежені можливості.