Влітку ми особливо часто поливаємо свої грядки. Але, щоб напоїти рослини, просто полити їх недостатньо. Потрібно знати, як правильно це робити.

Багато городників не замислюються над тим, як впливає полив на розвиток рослин при вирощуванні у відкритому грунті. Помилки культивації негативно позначаються на здоров'ї і врожайності. Тому поговоримо про тонкощі зрошення овочів.
 
Режим поливу
 
Рясний полив раз на кілька днів краще, ніж щоденний, але потроху. Коли відразу багато води, волога проникає глибоко в грунт і рослини навіть у спекотні дні не відчувають спраги. При слабкому поливі на грунті утворюється кірка, яка перекриває доступ повітря до коріння.
 
Поливати рослини краще рано вранці або ввечері. Вдень поливати не можна: краплі води, що потрапили на листя, перетворюються в лінзи, через що рослина може отримати опік і загинути.
 
Існує два способи поливу.
 
1.       Цівкою
 
Влаштовувати «дощик» рослинам можна тільки на самій ранній стадії розвитку. Надалі поливати тонкою цівкою води з лійки без «душа». Щоб грунт навколо рослин не розмивало, носик лійки тримайте ближче до землі.
 
2.       У канавки
 
Можна зробити в міжряддях канавки глибиною 5-8 см і заливати воду в них. Коли земля просочиться, засипте канавки землею і добре розпуште.
 
Якою водою поливати?
 
• Дощовою. Вона підходить найкраще. Її зручно збирати в бочку у водостоків, розташованих на даху.
 
• З криниці. Вода з колодязя - холодна. Перед поливом дайте їй зігрітися на сонечку.
 
• Зі свердловини. Вона досить «жорстка»: містить солі і шкідливі для рослин домішки. Пом'якшити воду можна, додавши трохи оцту.
 
• З водопроводу. Якщо у вас на ділянці центральний водопровід, то там вода хлорована. Перед поливом їй треба відстоюватися в ємності не менше доби.
 
Вологолюбні культури
 
До вологолюбних культур відносяться: редис, салат, кріп, листова гірчиця, капуста, огірки, кабачки, гарбуз.
 
Капуста
 
Поливати капусту треба в кільцевих канавках - так вода відразу потрапить в зону коренів, а стебло залишиться сухим. Рослині на ранній стадії розвитку потрібен помірний полив, а коли наросте зелена маса і почнуть утворюватися качани, то рясний.
 
 
Огірки
 
Рослина має особливу потребу у волозі в період цвітіння і плодоношення. Огірки у відкритому грунті треба поливати під вечір. У теплиці, навпаки, краще вранці, щоб від перепаду денних і нічних температур не утворювався конденсат. Вода для поливу огірків повинна бути не нижче +20.
 
Кабачки
 
На відміну від огірків, кабачки у відкритому грунті не потрібно часто зрошувати: між процедурами грунт повинен просохнути. Зрошення проводять двічі на тиждень, не допускаючи висихання грудки землі.
 
Поливають овочі рясно, щоб земля просочилася на глибину 40-50 см. До періоду утворення зав'язей на кожен квадратний метр використовують 10 літрів води. Коли з'явилися маленькі плоди, обсяг збільшують до 20 літрів. Пам'ятайте: не можна допускати застою рідини біля коріння, так як надлишок вологи провокує гниття коренів.
 
Помірні щодо поливу культури
 
До овочів, які вимагають помірного поливу відносяться: буряк, ріпа, редька, помідори.
 
Помідори
 
Грунт навколо кущів помідорів повинен бути завжди вологим, а рослини - сухими. Тому поливати потрібно виключно під корінь, намагаючись не розмити грунт і не забризкати листя і плоди. Поливати слід рідко, але рясно теплою водою не нижче +20.
 
Буряк
 
Поливають буряк 2-3 рази в тиждень. Звичайна норма поливу для цього коренеплоду - близько 15 л на кв.м, але завжди стежте за тим, щоб в грядках не відбувалося застоювання  води. Так як буряк любить велику кількість рідини, то в спекотні періоди потрібно вносити її щодня, але помірно.
 
Посухостійкі культури
 
До посухостійких культур відносяться: морква, диня, цибуля, часник.
 
Морква
 
Морква досить стійка до посухи. Від надлишку вологи у моркви росте бадилля, а коренеплід розвивається погано, страждають його смакові якості. Тому поливати моркву слід помірно, але регулярно.
 
Цибуля
 
Цибулю досить поливати 1 або 2 рази на тиждень (якщо немає дощів), буде потрібно приблизно 10 л води на 1 м2. Це перший час після посадки, далі кількість води слід трохи зменшити.