Майже всі власники дачних і присадибних ділянок стикалися з такою серйозною проблемою, як гризуни. Вони пошкоджують плоди і коренеплоди не тільки в саду і городі, а й в місцях їх зимового зберігання, підривають коріння рослин і ушкоджують кору дерев, а якщо проберуться в житло, то почнуть тягати і вашу провізію.

Найбільшої шкоди завдають мишоподібні гризуни, які належать до сімейств Мишині (миші, щури) і водяні полівки, полівки, або свищі. Всього в Україні представлено близько 30 видів шкідливих, досить схожих між собою за зовнішнім виглядом і біологією, гризунів. Зокрема, в лісостеповій зоні поширені такі види, як польова миша, лісова, домашня, руда полівка, звичайна полівка.
 
Всі вони - гризуни з цілодобовою активністю, які не впадають в сплячку. Вся їх біологія (харчування, розмноження, активність, поведінка) обумовлюється двома взаємопов'язаними факторами - теплообміном і кормом. Поселяються ці шкідники колоніями, прориваючи в верхніх шарах грунту довгі розгалужені ходи з великою кількістю вхідних отворів. Тому заливання їх водою практично не дає результатів. В основному ці ходи розміщені на глибині 20-30 см, а на дернині - 10-15 см. Тому оранка з оборотом грунтового шару восени досить ефективна проти них з точки зору знищення рослинних залишків для їх харчування, так і руйнування гнізд. Втім, в жарких регіонах гризуни утворюють свої гнізда на великій глибині - 35-80 см. А при появі снігового покриву вони можуть облаштовувати гнізда безпосередньо на поверхні грунту. Під снігом для них сприятливі умови для теплоізоляції і захисту від птахів, а ось чергування відлиг з ожеледицею - досить небезпечне.
 
Способи боротьби з гризунами
 
Часто поруч з норами розкладають листя і гілки чорної бузини. Коріння бузини виділяють синильну кислоту. Рослина помірно отруйна для гризунів, тому там, де вона росте, дрібні гризуни не селяться. Захищаючи посадки цибулинних і багаторічних рослин від зимових ушкоджень, під покривний матеріал укладають гілки чорної бузини.
 
Для відлякування гризунів на дачній ділянці рекомендується вирощувати коріандр посівний, що видає сильний запах. Коріандр (кінза), багатий ефірним маслом, садять на ділянці в тих місцях, де присутність мишей небажана, наприклад, в посадках півоній, які часто пошкоджуються гризунами. Восени зрізані стебла розкладають в будинку, підвалі і сховищі для відлякування мишей і щурів.
 
 
Для цієї мети використовується і чистотіл. Січка з листя, стебел і коренів чистотілу, розкладена у вигляді мульчі, оберігає рослини від мишей. Домашні миші не виносять запах аптечної ромашки, піретруму дівочого і хризантеми. Восени ромашку розсипають на підлозі в будинку.
 
В середині літа посадки коренеплодів захищають викопаними цибулинами нарцисів, які разом зі стеблами коріандру розподіляють на городі, закриваючи зверху мульчею. Восени цибулини нарцисів в якості живої перепони висаджують навколо посадок тюльпанів.
 
У приміщеннях як засіб від гризунів роблять приманки з борошна, цукрового піску і алебастру (цементу) або м'якушки чорного хліба і алебастру, взятих в рівних частинах, або гіпсу, борошна, цукру - (2: 1: 1) суміш повинна залишатися сухою, інакше схопиться раніше, ніж її з'їдять гризуни, тоді результату не буде.