Малина – одна з улюблених ягід не лише дітей, а й дорослих. А ще малинове варення - найкращі ліки від застуди взимку і просто смаколик до чаю.

Правда, далеко не кожен малинник радує господарів великою кількістю ягід. Проте є кілька порад, які обов'язково допоможуть підтримувати малинник в чудовому стані і отримати гарний урожай.

Багато сонця
 
Малина не любить тіні. Вона легко перенесе невелике затінення в ранкові години, але весь інший день їй бажано знаходитися на сонечку.
 
Обов’язковий полив малини
 
Краще поливати по борознах - так вода краще надходить до коріння.

Опора для малини
 
До опори підв'язуємо плодові пагони:
 
по кінцях і в середині ряду вбиваємо кілки,
 
з'єднуємо їх сталевим дротом на висоті 1,45 м.
 
Відстань між кущами залишаємо 1 м, а між рядами - 2 м.
 
 
Видалення старих гілок
 
Для того, щоб домогтися найбільшої віддачі потрібно вчасно видаляти гілки, що вже принесли урожай. В ідеалі - відразу після збору врожаю. До речі, урізуючи старі пагони ви збільшите розгалуження, а це значить, що нових гілок і квіткових бруньок з'явиться більше.
 
Хороша підгодівля
 
Для того, щоб кущ був потужним, а пагони товстими потрібно правильно його годувати.
 
Правильні підгодівлі виглядають так:
 
Для молодих кущів (до двох років) використовують тільки азотні добрива, що стимулюють розвиток кореневої системи і наземної частини рослини.
 
Після обрізки і підв'язки пагонів, плодоносні кущі підгодовують нітроамофоскою. Коли зав'яжуться ягоди під корінь заливається гнойова жижа в пропорціях 1:10 або розчин пташиного посліду 1:20. Восени під дорослі кущі (починаючи з четвертого року життя) закладається перегній, змішаний з сечовиною. На 1 метр - не менше 3-4 відер.
 
Розпушування грунту під кущами і навколо них
 
Коренева система малинового куща поверхнева. Розпушування грунту навколо кущів і під ними, проводять після внесення добрив. Глибина розпушування 8-10 см. Коріння малини здатні розростатися на великі відстані.
 
 
Боротьба з шкідниками
 
Щорічні втрати врожаю від різних хвороб становлять до 30-40%. Вчасно обробляйте кущі.
 
Обробка після збору врожаю
 
Як тільки кущі малини віддали вам весь урожай цього року, гілки треба відразу ж видалити, щоб вони не затінювали молоді пагони і не заважали їм набратися сил перед зимою.