Підготуватися до боротьби з недугами можна в самий розпал літа: свіжозаварений липовий чай - кращий засіб від застуди. Але квіти липи настільки корисні, що можна не обмежуватися одним чаєм і застосовувати їх в кулінарії і косметології.

Корисні рецепти з липи

В лікарських цілях з висушених липових квіток можна приготувати настій. При цьому квітки заливають окропом або спиртом. Якщо ви хочете зробити відвар - квіти потрібно залити водою і потримати на водяній бані або повільному вогні.
 
Настій квіток липи при застуді
 
Готувати настій найпростіше в термосі. 1 ст. ложку сировини залийте 1 склянкою окропу. Через 20 хвилин він готовий. Приймайте по 1 склянці до їжі. Якщо у хворого сильний жар - дозу подвоюють.
 
При гострих захворюваннях дихальних шляхів, гострих бронхітах, захворюваннях нирок гарячий настій приймають по 1/2 склянки 4 рази на день. При захворюванні нирок, печінки і гіпертонії можна пити замість чаю по 1 - 1/2 склянки 3 рази на день.
 
Липовий настій для полоскання горла
 
Перемішайте 1 ст. ложку сушеного липового цвіту і 1,5 ст. ложки квіток ромашки аптечної. Відміряйте 1 ст. ложку збору і залийте її 1 склянкою окропу. Настоюйте в термосі 20 хвилин, процідіть і додайте 1 ч. ложку соди гашеної.
 
Полощіть горло при стоматитах, ангінах і простудних захворюваннях 1 раз на годину, до поліпшення стану.
Відвар з квіток липи при застуді
 
 
2 ст. ложки квіток залийте 2 склянками окропу. Кип'ятіть на слабкому вогні 10 хвилин і процідіть. Приймайте на ніч гарячим 1-1,5 склянки як жарознижуючий і протизапальний засіб при застуді та грипі. Можна посилити ефект малиновим варенням.
 
Косметичний лід з квіток липи для вмивання
 
Легкий зволожуючий ефект і підвищення тонусу шкіри дає використання замість води для вмивання кубиків замороженого липового чаю. Для цього квітки потрібно залити окропом в пропорції 1:2. Дайте їм настоятися 10 хвилин, процідіть і розлийте по формах для льоду.
 
Рецепти страв з липою
 
Варення з липового цвіту
 
Багато хто любить екзотичні десерти - варення з пелюсток троянд або кульбаб. З липового цвіту теж можна приготувати ніжне й ароматне варення.
 
Для приготування вам знадобиться:
 
200 мл води
 
1/2 ч. ложки лимонної кислоти
 
1/2 кг квіток липи
 
1/2 кг цукру
 
Як готувати варення з квіток липи:
 
Зібрані суцвіття ножицями звільніть від стебел.
 
Квітки промийте під теплою водою, дайте їй стекти і покладіть квіти в каструлю об'ємом 5 л. Приготуйте цукровий сироп і залийте сиропом квітки. Поки вони не почнуть віддавати вологу, бажано використовувати гніт, інакше частина квітки не буде покрита сиропом.
 
Після того, як варення закипить, зменшіть вогонь і варіть його, періодично помішуючи. Показником готовності служить крапля сиропу, що швидко загустає на тарілці. В кінці варіння додайте лимонну кислоту і розлийте варення по стерилізованих банках. Зберігайте варення в темному і прохолодному місці.
 
Вино з квіток липи
 
Для приготування вам знадобиться:
 
Лимони - 2 шт.
 
вода - 4 л
 
цукор - 1,5 кг
 
гілочка м'яти - 3-4 шт.
 
літрова банка квіток липи
 
родзинки - 100 г
 
Як готувати вино з квіток липи:
 
Для вина потрібні тільки квіти липи. Тому перш за все необхідно відокремити їх від гілочок. Покладіть квітки у велику каструлю і залийте 4 л холодної кип'яченої води. Накрийте кришкою і відставте на добу.
 
На наступний день розчиніть в 0,5 л окропу цукор і варіть сироп на маленькому вогні до готовності. Доведіть до кипіння настій з квіток липи, зніміть з вогню, дайте повністю охолонути. Потім процідіть відвар через сито, пелюстки більше не потрібні.
 
 
Зріжте з лимонів цедру, з м'якоті вичавіть сік. Додайте в проціджений квітковий відвар цукровий сироп, родзинки, м'яту, цедру і сік лимона. Суміш ретельно перемішайте, накрийте ємність марлею і відставте на 2 дні для бродіння при кімнатній температурі. Після бродіння цедру і м'яту видаліть.
 
Перелийте рідину разом з родзинками в здорову пляшку, додайте кілька свіжих родзинок. Насадіть на горлечко гумову рукавичку з невеликою діркою в пальці. Залиште в темному місці при кімнатній температурі для подальшого бродіння. Коли бродіння припиниться, зніміть осад з вина. Перелийте вино в пляшки, щільно закрийте і приберіть в прохолодне темне місце на 3-6 місяців для дозрівання. Готове вино зберігайте в прохолодному місці.
 
Паштет з липового листя
 
Молоді клейкі листочки липи - прекрасний компонент для будь-яких салатів, зелених борщів, овочевих оладок. Їх можна дрібно нарізати або подрібнити в блендері і використовувати замість звичної зелені - кропу, петрушки, кінзи. Перед приготуванням бажано їх ошпарити окропом - тоді вони стануть м'якші і віддадуть зайву гірчинку.
 
Для приготування вам знадобиться:
 
100 г нежирного сиру
 
1 зубчик часнику
 
2 ст. ложки мелених грецьких  горіхів
 
чорний перець і сіль - за смаком
 
1/2 склянки нарізаного липового листя

Як готувати з липового листя:
 
Всі компоненти подрібніть в блендері до пастоподібного стану. Можна подавати як густий соус до охолодженого м'яса, використовувати в якості начинки для лаваша.