фото ілюстративне
Ці хитрощі допоможуть підкорити навіть самого незговірливого співрозмовника.

1. Використовуйте потужні слова

Переконлива мова складається з слів, які викликають відгук. Цей метод постійно використовується в рекламі. Просто уявіть, що вам потрібно продати комусь послугу автострахування. Ви, звичайно, можете сказати, що кожен день на дорогах відбуваються тисячі аварій або нещасних випадків. Але краще побудувати фразу інакше: «Кожен день на дорогах гинуть тисячі людей» або «Кожен день тисячі аварій закінчуються смертю». Смерть - більш сильне слово, ніж випадок.

2. Намагайтеся виглядати гідно, але не зарозуміло

Приємний зовнішній вигляд, але може послужити і погану службу. Небезпека в наступному: людина, одягнена краще за інших, відчуває силу і часто починає вести себе поблажливо. А це відштовхує. Пам'ятайте, що той, кого ви намагаєтеся переконати, апріорі вище вас: у нього є право сказати «ні». Так що намагайтеся виглядати добре, але не здаватися краще за інших.

3. Зосередьтеся на майбутньому

По-перше, фрази на кшталт «Ми будемо» або «Ми це зробимо» укорінюють у свідомості людини ідею, що це дійсно станеться. По-друге, конструкції з використанням майбутнього часу дають йому впевненість, що ви виконаєте обіцянку і не кинете його. Але тут потрібно знати міру. Не будьте занадто настирливі і не приймайте рішення за іншого. Краще сконцентруйтеся на можливостях і позитивних ефектах цього рішення.

4. Виберіть відповідний канал спілкування

Якщо ви хочете когось умовити, вам потрібно зробити саму розмову комфортною для співрозмовника. Тому дізнайтеся, як саме він вважає за краще спілкуватися: особисто, по телефону або електронній пошті. Так ви підвищите його лояльність і свої шанси на успіх.

5. Говоріть мовою співрозмовника

Проста істина: люди охочіше довіряють тим, хто схожий на них, кого вони розуміють. Тому ваша задача - підлаштуватися під співрозмовника. Він не використовує жаргон? Значить, і ви не повинні. Жартує? Вам теж потрібно показати почуття гумору. Це правило стосується і невербального спілкування. Якщо людина активно жестикулює, то і вам треба бути живим і відкритим. Якщо він вибирає закриті пози, варто бути більш стриманим. Метод також працює з групою людей. Просто потрібно з'ясувати, на яку манеру спілкування аудиторія позитивно реагує.

6. Не засмічуйте свою промову

Кожен раз, коли вимовляєте «е-е-е» або «а-а-а», ви втрачаєте довіру співрозмовника. Запам'ятайте: мова повинна бути чіткою і ясною. Кращі способи зробити її такою - тренуватися вдома і обмірковувати свої слова за секунду до того, як вимовите їх.

7. Правильно вибирайте час

Ще одна запорука успіху в розмові - правильно вибраний момент. Для цього вам знову ж доведеться вивчити людину, проаналізувати його життя і графік. Наприклад, багато зайняті керівники завалені роботою на початку тижня, а в п'ятницю вже подумки відходять від справ. Так що четвер може бути кращим часом, щоб їх переконати.

8. Повторюйте думки за співрозмовником

Простим повторенням ви показуєте людині, що слухаєте і розумієте його. Одночасно ви можете висловлювати і власну позицію, наприклад сказавши: «Якщо я правильно розумію, ви вважаєте це важливим через A і B. Я почув це і думаю, що C і D». Фрази відмінно працюють і без використання алфавіту.

9. Зрежесуйте свої емоції

Ентузіазм і збудження повинні природно розвиватися по ходу розмови. Відразу накинувшись на людину, виплеснув на нього свої емоції, ви можете придушити або відштовхнути її. Краще почати діалог на оптимістичній, але розслабленій ноті, а вже потім, поступово вдаючись в деталі, демонструвати все більше збудження і захопленость ідеєю. Так ви будете виглядати природно і зможете заразити співрозмовника своїми переживаннями.