Щоб повітря в будинку було чистішим, а дитина якомога менше контактувала з шкідливими речовинами і токсинами, досить дотримуватися кількох простих правил.

 1. Домашні рослини

Рослини роблять житло більш затишним і привабливим і до того ж добре очищають повітря.
 
Наприклад, допомагають позбутися від аміаку, який міститься в побутовій хімії, і формальдегіду, який виділяють в повітря деякі меблі.
 
Відмінними очисниками повітря вважаються хлорофітум, філодендрон і фікус. Тільки не забувайте протирати від пилу їх листочки.
 
2. Мінімізуйте додаткові аромати
 
Всі розпилювачі, ароматні масла для будинку - це зайва хімія, якою не варто дихати ні вам, ні дітям.
 
Якщо в будинку є неприємний запах, то потрібно позбавлятися від джерела, а не заглушати його ароматизатором. Також можна розчинити ложку соди в склянці води і розпорошити такий розчин для усунення неприємного запаху.
 
Зверніть увагу на косметику по догляду. Якщо в ній немає ароматів і ароматизаторів - вона буде менш шкідливою для шкіри.
 
 
3. Не використовуйте засоби від комах
 
Засоби від комах дуже токсичні, а у випадку з дітьми можуть привести до трагедії, якщо дитина вирішить засунути крейду від тарганів в рот.
 
Якщо ви використовуєте спрей від комах - то його частинки осідають на тканинах та інших поверхнях, які легко вбирають і потім пускають отруйні випаровування.
 
Для боротьби з комахами можна використовувати менш шкідливий засіб: змішати спирт, воду і рідке мило і розпорошити в потрібних місцях.
 
4. Вибирайте натуральну побутову хімію
 
Уважно читайте етикетки засобів для чищення. Вони повинні бути гіпоалергенними, розкладатися, не займистими, без фосфатів, хлору, лужних розчинників, аміаку, нітратів і боратів.
 
Намагайтеся використовувати хімію тільки у випадках вкрай складних забруднень. Ванну, умивальники, унітаз можна відмити від забруднень і нальоту звичайним рідким милом. Змішувачі теж легко миються рідким милом або зубною пастою.
 
Плями на дзеркалах і глянцевих поверхнях часто можна видалити водою і м'якою ганчіркою.
 
 
5. Замініть пластик на інші матеріали
 
Звичайно, користуватися пластиковим посудом, пляшечками і судочками для їжі зручно. Але частинки мікропластику при цьому потрапляють в організм, навіть якщо ваш посуд призначений для зберігання їжі та використання в мікрохвильовці.
 
Намагайтеся максимально замінити пластикові пляшки на скляний, керамічний, бамбуковий посуд, особливо той, з яким контактують діти та їх їжа.
 
6. Використовуйте очищену воду з чистих ємностей
 
Мало хто з батьків додумається готувати дитячу їжу на воді з-під крана або давати дитині її пити. Але і тут є нюанси.
 
Вода повинна бути не тільки очищена сама по собі, а й зберігатися в чистих ємностях. Якщо ви набираєте воду в автоматі в свої бутлі, не забувайте їх регулярно міняти, оскільки ретельно вимити з них наліт в домашніх умовах неможливо.
 
Прозорі ємності з водою краще тримати подалі від сонячних променів, щоб вода не "цвіла".
 
7. Перевірте рівень радону в повітрі
 
Радон - це радіоактивний газ без кольору і запаху, але з важкими наслідками для здоров'я, включаючи онкозахворювання.
 
Щоб в ваш будинок потрапив радон, не потрібно жити на урановому руднику. Він може проникати через будівельні матеріали, водопровідну воду.
 
Концентрацію радону в квартирі можна дізнатися за допомогою спеціального приладу - радіометра.
 
8. Відмовтеся від ковроліну
 
Практично неможливо підтримувати ковролін в ідеально чистому стані. Навіть якщо видимих ??забруднень немає, в ньому накопичуються токсичні речовини і шкідливі бактерії.
 
Чим менше в будинку килимів і ковроліну, інших пилозбірників - тим чистіше повітря і здоровіше мешканці.
 
9. Регулярно витирайте пил
 
Робити генеральне прибирання два рази на тиждень, звичайно, не потрібно. Але якщо ви чекаєте, поки закипить чайник або розігріється їжа в мікрохвильовці, то за ці 2-3 хвилини запросто можна протерти пил в одному приміщенні.
 
Меблі та побутові прилади виділяють ряд шкідливих речовин, які осідають разом з пилом. Чим менше пилу - тим нижчий ризик вдихнути токсини разом з ним.
 
10. Віддавайте перевагу якісним меблям
 
Ідеально, коли меблі в будинку не з ДСП і МДФ, з яких виділяється формальдегід, а зі справжнього дерева. Це дорого, зате такі меблі не завдадуть шкоди вашому здоров'ю і прослужать набагато довше.
 
Якщо у вас вдома є меблі з ДСП, постарайтеся якомога частіше витирати з них пил і провітрювати приміщення.