Овочі
При виборі овочів та фруктів в магазині варто бути дуже уважними та обережними. На що важливо звернути увагу, щоб купити корисні овочі без пестицидів і нітратів?

Чому пестициди та нітрати несуть небезпеку?

Пестициди - це отруйні речовини, які використовуються в сільському господарстві для вирощування овочів і фруктів: захищають їх від шкідників, від різних захворювань, допомагають боротися з бур'янами. Пестициди можуть викликати сильне отруєння, а іноді, поступово накопичуючись в організмі, підривають здоров'я, поступово вбиваючи імунну систему.

Нітрати - це солі азотної кислоти, вони присутні у всіх овочах і фруктах, так як необхідні для їх росту. Це говорить про те, що самі по собі нітрати не так небезпечні, але тільки в допустимій кількості. Овочі з високим вмістом нітратів можуть викликати порушення кровообігу, розвиток ракових пухлин.

Як правильно вибирати овочі та фрукти?

Перевіряйте наявність сертифікату якості продукції. Такий документ повинен бути як в супермаркеті, так і на ринку, якщо, звичайно, він не стихійний. Наявність такого сертифіката означає, що, кожна партія товару була перевірена в лабораторних умовах на наявність нітратів, пестицидів та інших шкідливих речовин.

Віддавайте перевагу місцевим сезонним овочам та фруктам, вони не вимагають жорсткої обробки для транспортування і тривалого зберігання.

Купуйте тільки свіжі овочі, фрукти і зелень, вони повинні бути пружними. Натуральна зелень не в'яне і не сохне так швидко, як та, яка оброблена шкідливими речовинами для швидкого зростання.

Овочі та фрукти обов'язково повинні пахнути, чим яскравіший і більш насичений аромат, тим менше шкідливих речовин використовували для вирощування.

Овочі і фрукти, вирощені без застосування "хімії" важчі, ніж ті, які чим-небудь удобрювали.

Уникайте неприродно гладких, рівних і великих овочів і фруктів.

Не купуйте плоди неприродно яскравих кольорів або, навпаки, ті, які дозріли нерівномірно.

Тепер розглянемо конкретніше.

Морква. Віддавайте перевагу моркві середніх розмірів, без плям. Якщо у моркви є розгалуження і нерівності, то більше шансів, що перед вами натуральний овоч.

Помідори. Попросіть продавця розрізати помідор. Якщо в середині він світліше, ніж шкурка і з білими прожилками, це говорить про те, що овочі оброблені хімією.

Огірки. Ніколи не беріть м'які і мляві огірки, звертайте увагу на хвостик, він повинен бути пружний. І ні в якому разі не вживайте в їжу огірки, у яких немає насіння.

Абрикос. М'якоть абрикоса повинна бути однорідною, без твердих волокон і прожилок, Вибирайте м'які, але не перезрілі плоди, без тріщин, в них можуть утворюватися хвороботворні мікроорганізми.

Персик. Персики з фіолетовими прожилками небезпечні - вони уражені грибковим захворюванням. Вибрати якісний персик допоможе кісточка - якщо вона розламана або зморщена - перед вами фрукт напханий хімією.

Як позбутися від шкідливих речовин?

Овочі, фрукти і зелень потрібно ретельно мити, є спеціальні засоби для обробки овочів, вони не шкідливі для організму і допоможуть позбутися від шкідливих речовин на поверхні плодів.

Замочуйте овочі та фрукти в сольовому розчині (1-2 чайні ложки солі на склянку води) як мінімум на півгодини.

Обов'язково чистіть шкірку, саме вона в багатьох овочах є лідером за вмістом нітратів, наприклад, картопля, огірок, кабачок.

Термічна обробка дозволяє знищити до 80% нітратів, тому до овочів і фруктів, що не піддаються термічній обробці, ставтеся більш ретельно.

Антиоксиданти зменшують ризик отруєння хімікатами, якими оброблені овочі, тому заправляйте салат лимоном, яблучним оцтом, додайте журавлину.

Натуральні - це ті овочі і фрукти, які ви вирощені своїми руками, щодо інших, завжди майте частку сумнівів і ставтеся до їх вибору дуже уважно. Особливо, якщо цими продуктами збираєтеся годувати дитину. Малюкові буде досить з'їсти один огірок, щоб отримати отруєння. Не женіться за першими овочами, почекайте тиждень-другий і ймовірність купити небезпечні овочі, буде набагато менше. Бережіть себе і своє здоров'я!