Згідно православним традиціям 22 травня відзначається свято Миколая Чудотворця, в народі цей день ще називають Микола Літній або Весняний, або Теплий. Дізнайтеся, які прикмети та заборони пов’язані з даним святом.

Святий Миколай дуже шанований святий у християн всього світу. Люди здавна вірять, що він опікується і допомагає всім мандрівникам, тим, хто знаходиться далеко від дому, морякам і, звичайно, дітям. У році цілих два великих свята, присвячених святому Миколаю, взимку, 19 грудня - улюблене і дорослими, і дітьми День Святого Миколая, і весною - 22 травня.
 
Кожен на Миколу намагався одягнутися в новий святковий одяг, здавна українці дуже любили і з великою повагою ставилися до Миколи Угодника. Знали, що цей святий більше всіх наближений до Господа і може виконувати прохання людей.
 
Як не дивно, у цей день вітається будь-яка праця: по дому, по господарству, в саду і городі.
Господині в цей день намагалися навести порядок в будинку, з самого ранку приймалися за генеральне прибирання, тому що святий не любить безладу.
 
До дня святого Миколая намагалися віддати всі борги, інакше вважалося, що не буде фінансової удачі весь рік.
 
Хороша прикмета, якщо на Миколу йде дощ. Ранкова роса на Миколая вважається цілющою, нею намагаються вмитися для краси і здоров'я, походити по траві босоніж.
 
З давніх-давен вважається, що святий Миколай допомагає закоханим, тому молодята і ті, хто збирався грати весілля просили захисту і допомоги у святого.
 
Незаміжні дівчата ворожили на судженого в це свято і просили Угодника послати їм хорошого жениха, доброго і вірного чоловіка, щасливе сімейне життя і діток.

Що не можна робити в свято
 
У цей день ні в якому разі не можна відмовляти в допомозі нужденним, інакше на довгих 7 років у вашій родині оселиться бідність.
 
На святого Миколая не можна стригтися, наші предки вірили, що в цей день навіть заборонено брати в руки ножиці.
 
Народні прикмети
 
Якщо на Миколу Угодника йде дощ, то буде багатий урожай.
 
Щоб вшанувати святого і заручитися його підтримкою, в цей день потрібно обов'язково надіти новий одяг.