Світле Христове Воскресіння в 2020 році православний світ відзначає 19 квітня. Великдень – це значуща християнська подія і найголовніше церковне свято. Великдень знаменує світле Воскресіння Ісуса Христа, а також торжество перемоги над смертю і очищення від гріхів.

Ця подія є основою всього християнського вчення і центром біблійної історії. А тому Великдень часто називають "святом свят і урочистістю із урочистостей".

Саме від дати Великодня розраховується весь церковний календар на рік. Чимало свят, які включені у Великодній цикл, є перехідними: Вознесіння Господнє, Трійця, Лазарева субота, Великий піст, Масляний тиждень, Світла Седмиця тощо. Це означає, що кожен рік дата їх святкування змінюється в залежності від того, якого числа в цьому році буде Пасха.

Великдень 2020: історія свята

За біблійним сюжетом, Воскресіння Ісуса Христа сталося на третій день після його страти і розп'яття на хресті. На світанку жінки-мироносиці на чолі з Марією Магдалиною прийшли до печери, де був похований Христос, але побачили відвалений в бік камінь і спорожнілу труну.

Тоді перед мироносицями і стражниками з'явився ангел і сповістив про велике чудо Воскресіння Господнього. Коли жінки, які не могли повірити своїм очам, довго стояли біля труни, то знову почули слова ангела: "Що ви шукаєте живого між мертвих? Його тут немає, бо він воскрес!"

Воскреслий Христос по черзі являвся мироносицям і учням впродовж декількох днів. На сороковий день після воскресіння Ісус вознісся на небо, благословляючи апостолів.

Воскресіння Ісуса Христа – це найголовніше християнське свято у році, найзначуща і велика подія, описана в книгах Нового Завіту. Саме віра в чудесне Воскресіння з мертвих Сина Божого є головною доктриною, на якій базується християнство як релігія.

Великдень: традиції українського народу

Символи Великодня в слов'янській традиції святкування, що збереглися до наших днів, висловлюють оновлення і відродження до нового життя.

Благодатний вогонь символізує Світло Боже, просвіщає всі народи. Після прибуття з Єрусалиму священики урочисто розносять Благодатний вогонь по всіх храмах. Християни запалюють від нього свої свічки і забирають додому, де ставлять під іконами.

Пасхальна трапеза відбувається під час розговіння після Великого посту. Після богослужіння в храмах освячують паски, сирні паски і крашанки, приготовані до святкового столу для розговіння. Саме з них і починається святкова трапеза.

Великодні яйця, писанки і крашанки в християнській традиції позначають Гроб Господній і виникнення життя в самих надрах його. Яйце зовні виглядає мертвим, але всередині містить нове життя.

Також на святковому столі обов'язково мають бути паски, як символ тіла Христа, і сирна паска, що уособлює Небесний Сіон – Господнє місто без храму, щасливе і радісне, куди прагне потрапити кожен вірянин. 

Великдень 2020: чого не можна робити

  • На Великдень не можна займатися хатньою роботою, шити, прибирати, прати, а також працювати в саду або городі. В Світле Воскресіння Христове потрібно відпочивати від мирської маячні і турбот.
  • Під забороною також гучне святкування Великодня. Цей день краще провести в колі сім'ї, в тихій і спокійній обстановці.
  • У свято Великодня не можна думати про погане, сумувати або сваритися, бажати людям зла, брехати, мститися, лихословити, пліткувати, засуджувати інших людей.
  • Не можна вінчатися і хрестити дітей, а сімейні свята, якщо вони збіглися з Великоднем, краще перенести.
  • Після Великодня не можна викидати те, що освячене в храмі, наприклад, шкаралупу від освячених яєць або залишки пасок. Їх можна спалити, закопати або згодувати тваринам.
  • Вважається, що на Великдень не можна відвідувати кладовище, проводити панахиди і сумувати про померлих. Для цього є спеціальні поминальні дні.

Джерело