У кожному квітнику, на кожних клумбах, у міських парках і дачних ділянках - скрізь нарциси яскравим і дружним біло-жовто-жовтогарячим багатоголоссям провіщають нам про прихід весни.

Прийшла в наші сади ця рослина з далекого та древнього Середземномор'я, здобуваючи в процесі багаторічної еволюції та селекції нові форми, утворюючи нові сорти, що нараховують зараз близько 2 тисяч найменувань. Садівники розділили їх на 12 основних груп, що розрізняються за будовою квітки та походженням. Ці нарциси різноманітні за формою, висоті й забарвленням квітки. Вони можу бути простими і махровими, можуть мати численні квітки на одному квітконосі, хоча в основному нарциси мають одиночну квітку на безлистому стеблі.

 

Ременевидне листя цієї рослини розташоване біля основи стебла, висота якого може бути від 8 до 50 см. Крім традиційного нарцис може мати червоне, рожеве й абрикосове забарвлення.

Читайте також: коли краще щеплювати плодові дерева

Дуже гарно виглядають нарциси в нерегулярних посадках. Висаджені у такий спосіб вони надають ландшафту природний вигляд. Їх можна висаджувати під деревами, на галявині, можна саджати уздовж доріжок. Низькорослі сорти мають чудовий вигляд на альпійській гірці та на клумбах. Карликові нарциси гарні для вирощування в контейнерах. Якщо підібрати правильно сорти нарцисів, то їхнє цвітіння в саду може тривати з кінця квітня до початку червня. Але який би сорт нарциса ви не захотіли вирощувати, ці квіти завжди будуть вас радувати своїм цвітінням і ніжним ароматом.

Посадка і догляд

Майже всі нарциси здатні рости на будь-якому ґрунті, не вимагаючи вкриття на зиму. Але все-таки, переважнішим для них є добре дренований та родючий ґрунт. Нарциси віддають перевагу сонячним місцям, але можуть рости в півтіні та у тіні. Один раз посадивши цибулини нарциса, їх можна не турбувати протягом 4-5 років. За цей час вони утворять гнізда, і перед нашими очима з'являться цілі куртини нарцисів, що виросли з них.

Вирощуючи нарциси, треба не забувати вносити навесні або після цвітіння в ґрунт під ними мінеральні добрива, попіл, компост або перегній, щоб підтримувати декоративність рослин. Не можна вносити під нарциси гній.

Після цвітіння бажано обірвати всі відцвілі суцвіття, а листю дати можливість природно зів’янути і відмерти. Властивість нарцисів мати в цей період зів'янення непрезентабельний вигляд можна обіграти, використовуючи їх у групових посадках. Наприклад, саджаючи їх між хостами. Навесні вас будуть радувати нарциси, а влітку їх зів’яле листя закриє велике листя хост. Варіантів декорування зів’ялого листя може бути багато.

Читайте ще: коли сіяти насіння моркви та буряка

Саджати нарциси потрібно раніше всіх інших цибулевих, восени, протягом вересня. Глибина лунки для посадки повинна дорівнювати трьом діаметрам цибулини.

При роботі з цибулинами нарциса, людям, що страждають алергією, варто використовувати рукавички. Цибулини містять рослинні отрути, здатні при зіткненні викликати шкірні реакції, а при випадковому влученні всередину - реакції з боку травної та серцево-судинної систем.

Землю для посадки нарцисів готують заздалегідь, мінімум за місяць до посадки, щоб вона могла осісти. У неї вносять при перекопці органічні й мінеральні добрива, попіл.

Перед посадкою цибулини добре потримати в будь-якому фунгіциді приблизно з півгодини. Підійде для цих цілей слабкий розчин марганцівки.

Зі шкідників для нарцисів небезпечними є нарцисна муха, цибульна та горбкувата журчалка, кореневий цибульний кліщ. Іноді нарциси вражаються фузаріозом і різними гнилями. При виникненні цих проблем використовуйте спеціальні препарати, рекомендовані для цих цілей. 

Джерело