Хрещення є дуже важливим таїнством і моментом у духовному житті кожної людини. Окрім того, що Хрещення є вступом у члени вибраного народу християнського, воно порівнюється зі смертю Христа на хресті і Його воскресінням із мертвих, тобто хрещення – це смерть для всього гріховного і негідного і нове народження в житті де є Бог і Його благодать. Тому й не дивно, що батьки, які готуються похрестити своїх дітей, готуються до цієї події з великою увагою, і це зацікавлення та відповідальність не може не тішити.

Із народженням дитини у сім'ї завжд виникає чимало питаннь стосовно хрестин: як похрестити дитину, коли можна хрестити, що потрібно для хрещення, підготовка до хрестин, перелік необхідних речей для обряду хрещення, що таке «крижма», як готуватися до хрещення, де можна хреститися, у якій церкві хреститися, чи можна хрестити дитину без згоди чи бажання батьків, хто можуть бути хрещеними батьками, хто не може бути хрещеними батьками, скільки має бути хрещених батьків, як готуватися хрещеним батькам до хрещення, чи можна відмовитися від того, щоб стати хрещеним, як вибирати ім’я, чи можна хрестити дитину подвійним іменем, чи можна хрестити під іншим іменем, як вдягатися на хрещення, чи існує різниця між хрещенням через обливання водою і зануренням, скільки часу триває хрещення, хрестять дітей усіх разом чи індивідуально, хто може бути присутній на хрещені, чи може бути присутня мама на хрещенні, хто тримає дитинку на хрещенні, скільки коштує хрещення, що робити якщо один з батьків не хрещений, або не православний.

Відповіді на усі актуальні питання можна прочитати далі. 

Як похрестити дитину?

Для цього першого кроку необхідно бажання і воля батьків, домовитися зі своїм священиком, до якого ходите на богослужіння, а якщо ви ще не почали повноцінне церковне життя і ходите до церкви рідко, то знайти ту церкву, до якої, вам лежала душа, і того священика, що викликав би у вас довіру і повагу. Далі, у самій церкві очно або заочно по телефону зідзвонитися з тим, хто приймає записи на хрещення. 

Коли можна хрестити?

Будь-коли! Не існує ніяких обмежень у часі для здійснення хрещення. Чи то день чи ніч, піст чи не піст, свято чи будні хрестити можна завжди. Вам лише необхідно домовитися зі священиком про день і час хрещення. Кожна церква або священик може встановлювати свій графік проведення хрещення.

Що потрібно для хрещення немовлят?

Насамперед присутність самої дитинки, а також хрещені батьки, натільний хрестик на ланцюжку або мотузці для дитинки, крижма (спеціальне біле полотно для хрещення) та ікона Ангела Охоронця або ж іменна.

Усе інше, про що вас можуть попросити, є лише додатком або даром для церкви, приміром, хлібина чи якісь види продуктів. Нести дари у церкву є древньою традицією віддяки Богові і священику.

Перелік необхідних речей для хрещення.

Необхідні речі без яких не обійтися - це натільний хрестик та крижма. Хрестик на хрестини може бути з будь-якого матеріалу. Бажано, щоб на ньому було зображення розіп'ятого Ісуса Христа. До хрестика потрібний ланцюжок або мотузочка, щоб можна було вдягнути його на дитину. Також, бажано мати ікону Ангела Охоронця, якою благословляється похресник. Зазавичай, усі ці обрядові речі можна придбати в церковній крамничці.

Що таке «крижма»?

Крижма – це спеціальне прямокутне полотно білого кольору, яким огортається похресник. Вона символізує чистоту людської душі після хрещення. Тому вона є білою. Для крижми підійде звичайний шмат будь-якої білої тканини, рушник або спеціально оброблений матеріал з вишитими хрестами.

Як готуватися до хрещення дитини?

Особливої підготовки для дитини немає. Підготовка для батьків і хрещених батьків полягає в усвідомлені того, що вони збираються зробити, а саме, серйозно і з відповідальністю поставитися до таїнства хрещення, як до духовного народження своєї дитини. Це велика і радісна подія, що має пам’ятатися в родинній пам’яті.

Де можна хреститися?

Бажано хреститися саме в церкві, а не вдома (окрім випадків, коли дитинка тяжко хвора). В церкві, до якої ви належите і яку відвідуєте, у тій і хрестіться. Якщо ви ще не визначилися і не маєте «свою» церкву, знайдіть такий храм, який би припав вам до душі.

У якій Церкві хреститися?

Головне, якщо ви православні, то й треба хрестити дитину у Православній Церкві, незалежно до якого адміністративного осередку вона належить.

Чи можна хрестити дитину без згоди чи бажання батьків?

Можна. Якби бажання батьків було обов’язковим для хрещення їхніх дітей то християнство зупинилося б у своєму розвитку і зникло з самого першого століття.

Що робити, якщо один з батьків не хрещений, або не православний?

Що робити – дитину хрестити! Віросповідання рідних батьків немає ніякого відношення і впливу на охрещення дитини.

Хто можуть бути хрещеними батьками?

Хрещеними батьками можуть бути повнолітні православні християни, які з відповідальністю і розумінням того, що від них вимагається, беруть на себе такі обов’язки. Адже їхні мета і завдання - виховати свого похресника у вірі і благочесті. Якщо хрещені самі нічого не тямлять у вірі, то й виховати не зможуть. Тому бажано рідним батькам з відповідальністю підходити до вибору кумів.

Церковне повноліття: чоловіча стать – 14 років, жіноча - 13.

Хто не може бути хрещеними батьками?

Хрещеними батьками не можуть бути: рідні батьки, неповнолітні, неправославні, або одружена пара для одного похресника. За канонами Православної Церкви куми для однієї дитини не можуть бути між собою одруженими, так само, як і майбутнє подружжя, бо кумівство – це духовне родство і шлюб між кумами є «духовним кровозмішанням».

Хто з рідних можуть стати хрещеними батьками?

Хрещеними батьками для свого кровного родича можуть стати будь-які родичі, окрім рідних батьків, тобто - дідусь, бабуся, дядько, тітка, брат або ж сестра у будь-якій ступені родинності. Та таке практикується вкрай рідко.

Чи можна стати хрещеними батьками “заочно”?

Ні, не можна, адже хрещені батьки під час хрещення виконують не формальну функцію, а відповідають перед Богом за саму, ще несвідому дитину. За несвідому дитину вони відрікаються від диявола, погоджуються з’єднатися з Богом-Христом і сповідають православну віру. Заочно це зробити неможливо.

Скільки має бути хрещених батьків?

В Древній Церкві для одного похресника був один хрещений батько чи одна хрещена мама. Для хлопчика – тато, для дівчинки – мама. Це пояснюється виключно практичною стороною обряду, адже до 5 століття хрестилися, як правило, у дорослому віці і, щоб не соромитися нагого тіла, хрещені були за статтю похресника. Після впровадження загальноприйнятої практики хрестити дітей з самого малечку хрещених батьків стало двоє, а через декілька століть, інколи, почали брати у хрещені декілька пар хрещених батьків. Церква з цим явищем пробувала боротися, та зусилля були марними і хрещені батьки у вигляді тата і мами стали нормою. Зараз Церква не забороняє брати у хрещені декілька пар батьків.

Чи може стати хрещеним батьком (мамою) для моєї дитини особа у якого (якої) я є хрещеним (хрещеною) його дитини (перехресне кумівство)?

Так, може. Церковних заборон для такого “перехресного” кумівства немає. Таке питання часто виникає із-зі народних забобон.

Як приготуватися перед тим як стати хресними батьками?

Важливо для майбутніх хрещених батьків усвідомлювати важливість таїнства Хрещення та тієї ролі задля якої вони приймають участь в охрещенні дитини - взяття на себе обов’язку виховати похресника у православному дусі. Під час обряду Хрещення хрещені виконують певні дії за своїх несвідомих похресників: відрікаються від диявола, з’єднуються з Христом, сповідають (читають) Символ віри “Вірую” , яка є основною молитвою-сповіданням православної віри. Якщо ви не маєте достатнього досвіду у церковному або молитовному житті підготуйтеся до читання цієї молитви (вона є в молитовниках у розділі Ранкові молитви або ТУТ).
Якщо є запитання на які майбутні хрещені самостійно не знайшли відповіді, не соромтеся заздалегідь про все розпитати у священика.

Вітається підготовка хрещених батьків шляхом 1-2 денного посту, особливо духовного, та Сповіддю і Причастям, хоча, це не є обов’язковими елементами для приготування хрещених батьків перед Хрещенням.

Хто має купувати хрестик, крижму, ікону та віддячуватися за проведення обряду?

Це питання належить не до церковного регулювання, а до народних традицій. І, хоча, народні традиції можуть відрізнятися в залежності до регіону проживання, та все ж існує найросповсюдженіша традиція, коли про хрестик турбується хрещений тато, а про крижму - хрещена мама, або ж, хрещена купує всі необхідні речі, а хрещений віддячується пожертвою. Якщо ж станеться навпаки, або ж рідні батьки самі про все потурбуються - це зовсім не вплине на хрещення дитини.

Чи можна відмовитися від того, щоб стати хрещеним?

Можна і треба, якщо ви відчуваєте, що не зможете допомогти рідним батькам у релігійному вихованні дитини. Кожний хрещений несе перед Богом відповідальність за свого похресника, то ж і вибір ставати чи не ставати хрещеним має бути добровільним.

В деяких регіонах України існує народний звичай не відмовляти від запрошення бути хрещеним, буцімто це є «відхрещування від Христа». Це звичайні народні забобони, які не мають ніякого відношення до Церкви.

Чи можна вагітній жінці бути хрещеною мамою?

Можна.

Як вибирати ім’я для дитини?

За церковною традицією ім’я має бути православне, тобто таке, що є у святцях (переліку святих) Православної Церкви. У такому випадку новоохрещений хреститься ім’ям уже існуючого святого, який стає його небесним покровителем. Раніше вибір імені був за священиком, який слугувався єдиним правилом – у який день дитина народилася, ім’ям святого, що відзначається того дня, вона і називається. Сьогодні це право демократизувалося і право вибору імені є за рідними батьками.

Інколи батьки називають своїх дітей не православними іменами. У такому випадку треба вибрати інше православне ім’я, яким будуть хрестити. Для цього краще слугуватися вищенаведеним правилом: брати ім’я того святого, пам’ять якого припадає на день народження дитини (можна відхилятися від дати народження плюс-мінус 2-3 дні, бо не у всі дні є дні пам’яті святих). Якщо вам тяжко самостійно це визначити порадьтеся зі священиком.

Чи можна хрестити дитину подвійним іменем?

Ні, не можна. Ім’я при хрещені дається одне.

Чи можна хрестити під іншим іменем?

Хрестити під іншим іменем, відмінним від того, яким записана дитина у документах, можливо, але не бажано. З практики видно, що часто рідні забувають, під яким другим іменем вони хрестили своїх немовлят. У такому випадку дитина виростає і не знаючи ім’я, яким вона була хрещена у духовно-церковному житті, послуговується не своїм іменем – це є не правильно.

Існує твердження, що друге ім’я, яке залишилося в тайні від усіх, допомагає вберегтися від злих дій різних ворожок, відьом і просто поганих людей, бо вони, нібито, не знаючи істинне ім’я, нічого поганого не зможуть зробити. Це є лише народне повір’я. Для християнина не треба ховатися, щоб отримати захист від злого ока, а шукати захист у Бога і отримувати його через побожне християнське життя, дбання про свою душу, сповідь, причастя та богослужіння.

Батьки, які все ж таки вирішили хрести свою дитину під іншим іменем, мають пам’ятати про те, що молитися за свою дитину вони будуть за тим іменем, яким хрестили. Це також стосується будь якої згадки вашої дитини у церкві і поза церквою: приватна молитва, записки за здоров'я, сповідь, причастя, вінчання.

Як вдягатися на хрещення?

На хрещення слід вдягати дитинку у святкове вбрання, адже це буде днем її духовного народження (бажано у світлий одяг). В церквах України практикується хрещення, як через повне або часткове занурення так і через обливання. Тому в останньому випадку дитинку слід одягати в одяг з вільним доступом до грудей, ручок і стоп ніг (вдягайте не колготки, а штанці/плаття з носочками). Ці частини тіла будуть помазані оливою освячення і Святим Миром.

Дорослим, які будуть присутніми на таїнстві, слід вдягатися у святкову урочисту одежу. За традицією жінки покривають свої голови хустками і вдягаються по-жіночому, тобто у спідниці або плаття. До-речі, урочистим і святковим одягом для кожного українця є вишиванка.

Чи існує різниця між хрещенням через обливання водою і зануренням?

Ні, не існує. Це питання відноситься до традиції. Хрестить людину Дух Святий, а вода є лише зовнішнім проявом цієї дії. Тому не існує різниці, яким чином цей зовнішній прояв був здійснений, чи за допомогою трьох крапель води, чи через окунання всього тіла у воду. В Україні традиція хрещення через обливання є древньою і її дотримуються більшість церков на теренах нашої держави.

Скільки часу триває хрещення?

Обряд таїнства хрещення триває 30-40 хвилин.

Хрестять дітей усіх разом чи індивідуально?

В одному обряді хрещення можна хрестити або одну дитинку або багатьох одночасно.

Хто може бути присутніми на хрещені?

Усі кого запросите, можуть бути присутніми і разом молитися за дитинку і засвідчувати її приєднання до християнського народу.

Чи може бути присутня мама на хрещенні?

Заборона мамі бути присутньою на хрещенні базується на старозавітному правилі природнього очищення жінки після народження дитини. Воно, зазвичай, триває до 40 днів. Після цього вже можна здійснити над мамою чин введення її у храм. Якщо мама прийде з дитинкою до храму до хрещення і попросить священика ввести її і він це зробить, після нього вона сміливо може бути присутньою на хрещенні своєї дитини.

Сьогодні існує практика робити чин вводин після обряду хрещення або наприкінці. У такому випадку мама знаходиться поза межами центрального храму, але може стояти у притворі (невелика вхідна частина церкви) і при відчинених дверях усе бачити і чути.

Що робити, якщо у хрещеної мами настали дні природнього жіночого очищення?

Базуючись на старозавітному законі у такі дні жінка вважається «нечистою» і їй забороняється входити до храму і приймати участь у богослужіннях і таїнствах. Хоча, насправді, така думка немає ніякого богословського підґрунтя і основується виключно на гігієнічних принципах. Сьогодні, коли жінки користуються сучасними засобами гігієни, дні природнього очищення не можуть бути перешкодою для відвідування церкви і участі у хрещенні. Церковні правила, що забороняють жінкам бути в церкві в дні очищення, створені багато століть тому, а щоб осучаснити їх, Православна Церква, нажаль, не збиралася на Вселенські собори вже понад 12 століть.

Хто тримає дитинку на хрещенні?

На початку хлопчика тримає хрещена мама, а дівчинку хрещений тато. А після самого моменту хрещення, за древньою традицією восприємництва за статтю, хлопчика приймає на руки хрещений тато, а дівчинку, відповідно, хрещена мама. Якщо обряд вводин рідної мами і воцерковлення дитини проводиться вкінці хрещення, то дитинка передається на руки рідної мами.

З приводу того, хто має вносити дитину і виносити з храму – це питання не до Церкви, а до народних забобонів, тобто, немає значення.

Скільки коштує хрещення?

Віддяка за хрещення має бути добровільною і не мати певної такси! Прейскуранта на таїнство хрещення існувати не повинно. Але, нажаль, не всі церкви послуговуються таким правилом і нерідко своїм сріблолюбством відштовхують людей від себе і від Церкви.

Вільна пожертва за хрещення - це те, що дозволяє малозабезпеченим людям хреститися. Тому, якщо у вас малі фінансові можливості, скажіть про це священику і якщо він від Бога, то похрестить вас безкоштовно, якщо ж відмовить – йдіть до іншого. А для людей зі статком вільна пожертва допомагає проявити свою щедрість. Хоча, нерідко буває так, що люди зловживають доброю традицією вільної пожертви, а на застілля для святкування хрещення витрачають у десятки разів більше грошей, аніж залишать у церкві.

Пам’ятаймо, що за кожний труд варто віддячуватися і що саме ваші пожертви дозволяють утримувати ті церкви і тих священиків, до яких ви привели хрестити своїх дітей.

Що дарують на хрестини?

У хрещених батьків нерідко виникає запитання, що подарувати своєму духовному чаду в день хрестин. Церква не регулює це питання, але може порадити, що саме слід подарувати на хрещення. Гарним подарунком вважається ікона, особливо, зображення того святого в честь котрого і названа дитина (іменна ікона), або ж ікону Ангела Охоронителя. Якщо ж таких ікон ви не знайшли, то подаруйте будь-яку іншу. Також, доречним подарунком на хрестинах будуть Біблія для дітей або дитячий молитовних.

Як похрестити без священика в разі смертної небезпеки?

За церковними канонами у разі нагальною необхідності, такої, як передсмертний стан дитини або ж дорослого, дозволяється мирянину-християнину незалежно від статі здійснити таїнство Хрещення. Для цього необхідна вода, якою треба тричі полити на голову похресника зі словами: "Охрещується раб Божий/раба Божа (ім'я) в ім'я Отця, амінь, і Сина, амінь, і Святого Духа, амінь". Якщо похресник помре, то він вважатиметься охрещеним, якщо ж виживе, то необхідно звернутися до священика, який має доповнити вже здійснене хрещення молитвами і таїнством Миропомазання. Єдина вимога для такого мирського хрещення - особа, що хреститиме має бути віруючою і церковною та усвідомлювати важливість такого вчинку. Раніше усі баби-повитухи знали, як здійснювати таке хрещення та успішно використовували це знання.

Що робити якщо достеменно не відомо чи була людини раніше охрещена?

Якщо є сумів у тому, чи була людина колись хрещена, то її неодмінно треба похрестити. Над нею проводиться повний обряд хрещення з лише єдиною відмінністю - до формули таїнства після слів: "Охрещується раб Божий (ім'я)" додаються слова: "якщо раніше не був охрещений". Про це слід поговорити зі священиком перед хрещенням.

Як правильно вибрати ім'я дитині?

Раніше батьки не мали великого впливу на вибір імені для дитини. Ім'я дитині давали в церкві виходячи з дати народження дитини і православного переліку (календаря) святих (святців). Таким чином дитину називали в честь святого/святої, в день якого/якої вона народилася. Правда, не у всі дні є пам'ять святих, або святої жіночої статі, тому вибір розширювався в плюс-мінус декілька днів. Така традиція є правильною з точки зору Промислу Божого.

Зараз право надання імені лежить на рідних батьках, які називають своїх дітей на свій розсуд, вподобань або виходячи з вищенаведеною давньою практикою. Хочу зазначити, що при виборі імені для дитини бажано користуватися цією православною традицією, та, якщо назвали дитину по-своєму, то не робити потім якоїсь трагедії, яка тягне своє коріння у забобонах про імена, буцімто дитина, яка неправильно названа буде нещасливою. Можливо саме в тому і Промисел, що дитина носитиме ім'я святого не свого дня народження.

Називати дітей не православними іменами не варта, бо при хрещенні доведеться брати друге ім'я, а це спричинятиме певні незручності у подальшому житті, а саме: можна забути це ім'я; у світському житті ім'я одне, а у церковному інакше; при молитві слід буде вживати хрещене ім'я, тож, хто цього імені не знає той не зможе повноцінно молитися за вашу дитину. Якщо ж усе ж таки назвали дитину неправославним іменем і готуєтеся до хрещення дитини, називайте маля ім'я того святого/святої в день якого/якої вона народилася або співзвучне.

Коли можна приводити охрещену дитину до першого причастя?

Новоохрещену дитину, яка доросліша 40 днів можна причащати одразу після хрестин під час найближчої Служби Божої. Та дитинка, яка охрещена до 40 днів зможе причащатися після проведення над нею обряду воцерковлення, який здійснюється в сороковий день від народження або пізніше.

В чому важливість причастя новоохрещеної дитини?

Якщо коротко, то Христос Сам сказав про це: "Істинно кажу вам: якщо не будете споживати Плоті Сина Людського і не питимете Його Крови, то не будете мати життя в собі. Хто їсть Мою Плоть і п'є Мою Кров, має життя вічне, і Я воскрешу його в останній день" (Ів. 6, 53-54). Дитинку слід причащати якомога частіше. Регулярне причастя на очах змінює дитинку, яка стає спокійнішою і духовно захищеною. До 7 років діти вважаються не свідомими у своїх вчинках, тому ніякої підготовки (посту, сповіді) не має.

Чи можна купати дитину після хрестин?

У древній Церкві омивання відбувалося на 8 день після хрещення. Сьогодні ж цей обряд вміщений разом у єдиному чинопослідуванні хрещення і відбувається в кінці обряду хрещення. Отже, якщо символічне омивання здійснене в день хрещення, то й дитину можна в той самий день мити. Якщо ж ви не бажаєте цього робити – не мийте.

Чи можна знімати обряд хрещення на фото або відео?

Фото та відео з власною технікою має дозволяється без жодних обмежень. Дивно чути, що деякі церкви не дозволяють зафіксувати на фото або відео таку важливу подію як Хрещення.

Що робити з волоссям після хрещення?

Хрестовидний постриг волосся під час хрещення символізує поствяту людини Богові і вищому – духовному життю. Саме пострижене волосся не має ніякого значення для майбутнього духовного життя новоохрещеного, тому воно стає непотрібним у родині, які не знають, що з ним далі робити. Різні священики по-різному ставляться до того, що з ним робити після обряду Хрещення: одні спалюють його в спеціальному для цього місці біля церкви, а інші віддають його батькам.

Як зберігати крижму, що робити з крижмою, як використовувати крижму після хрестин?

Крижму після хрещення слід зберігати все життя вдома у пристойному місці: якщо є можливість, то за іконами, як ні – в шафі. Вона має нагадувати людині про чистоту її душі, яку вона отримала в своєму Хрещені і сприяти бажанню цю чистоту берегти та примножувати.

Чи можна прати крижму?

Крижмо може бути просякнуте Св. Миром (особливою сумішшю олив та пахощів, яка освячена особливим чином самим Предстоятелем Церкви. Святим Миром в таїнстві Миропомазання помазуються головні частини тіла дитини одразу після здійснення її хрещення). Зважаючи на святість Мира не рекомендується прати крижму, а належить зберігати її у такому стані, який залишився після обряду. Якщо ж дитинка під час обряду Хрещення ненароком забруднила крижму своїми випорожненями, то ці місця слід запрати перед тим, як покласти крижмо на зберігання.

Чи можна повторно використовувати крижму для іншої дитини?

Повторно використовувати крижму, наприклад для хрещення іншої дитини, не можна. Крижма є символом чистоти душі новоохрещуваного – тому вона є особистою для кожного похресника. Єдиний прийнятний і правильний спосіб де можна використати крижму повторно – це покрити тіло її власника, коли людина, проживши повноцінне земне життя, відійде душею до Бога. Ця практика символізує хрещенську чистоту з якою треба жити все життя, аж до останнього свого подиху, та чистим народжуватися у вічному житті.

Читайте ще: як вибирати кумів, щоб потім не шкодувати: що варто знати хресним батькам