Підготовку до обряду хрещеним батькові й матері потрібно розпочати ще задовго до самого таїнства. Вона полягає у вивченні Святого Письма, основ православної віри.

Священик, хрещені батьки і дитина – головні учасники дійства. Батьки малюка та родичі лише спостерігають за обрядом й моляться.

Якщо хрестять хлопчика, то під час обряду дитину на руках повинен тримати хрещений батько. Хрещена мати лише стоїть поруч. Якщо ж хрестять дівчинку, то все – навпаки.

Як вибирати кумів, щоб потім не шкодувати?

Обираючи хрещених, батьки мають пам’ятати, що на них згодом буде схожа дитина. Адже вона може переймати їхні риси, особистісні якості. Це люди, за яких не буде соромно перед донькою чи соном. І вони самі повинні також розуміти свою роль, бути свідомими християнами.

Що хресні повинні мати із собою?

Крижмо. Це просте біле полотно, яке буде символізувати «новий одяг» дитини — Божу благодать.
Хрестик. Навряд чи варто купувати золотий, такий дитині спочатку не будуть одягати. І, мабуть, до досить свідомого віку.

Чи можна відмовлятися?

Свідома відмова буде краще, ніж не зовсім добровільне прийняття обов’язків. З точки зору церкви, немає такої вимоги – беззастережно приймати запрошення кумівства. Причини відмови можуть бути різні: запрошені відчувають, що їхня дружба з батьками дитини є не до кінця щирою і глибокою, або у них вже достатньо хрещеників. Якщо взаємини з батьками недосконалі, це в майбутньому може стати причиною непорозумінь.

Які молитви потрібно знати?

Перед хрещенням майбутні батьки очищаються духовно: сповідаються, причащаються.
Кожному свідомому християнинові необхідно знати основні молитви: «Отче наш», «Богородице Діво», «Символ віри». Під час хрещення хресні вимовляють молитву «Символ віри» замість малюка.

Хлопчика від купелі приймає хрещений батько, а дівчинку – хрещена мати. Другий хрещений допомагає витерти малюка крижмом та одягнути на нього хрестильний одяг.

Хто з рідних може стати хрещеним?

Можуть бути будь-які кровні родичі, окрім рідних батьків, тобто дідусь, бабуся, дядько, тітка, брат або ж сестра у будь-якому ступені родичання.  

Читайте також: народження дитини: традиції та обряди