Якщо одним з його улюблених мешканців вашого саду є малина і ви бажаєте отримати хороший урожай ароматних ягід, то навесні їй потрібно приділити особливу увагу. Варто відзначити, що догляд за малиною навесні включає в себе цілий комплекс процедур. Отже, як же доглядати за малиною навесні.

Посадка і пересадка малини

Посадка малини навесні і пересадка її нащадків на нове місце виробляються за схожими правилами. При цьому на результат мають вплив три основні чинники.

  1. Якість садивного матеріалу. Важливо, щоб саджанці були здоровими і досить розвиненими, з мичкуватої кореневої системою довжиною більше 15 див.
  2. Відповідність ділянки, відведеної під посадку, потребам рослини. Малина добре росте на зволожених суглинних і супіщаних грунтах з високим вмістом поживних речовин. Майбутній малинник повинен бути захищений від протягів і відкритий для сонячних променів.
  3. Правильна підготовка ґрунту для майбутнього малиннику. Незалежно від способу посадки грунт необхідно удобрити комплексом мінеральних і органічних речовин. В такому випадку посадка малини навесні буде більш ефективною. Також при пересадці малини важливо забезпечити рослині достатній полив.
  4. Терміни або коли садити малину навесні. Посадка малини ремонтантної і звичайної здійснюється орієнтовно в березні-квітні до початку вегетації рослини, але більш точні терміни визначаються виходячи з кліматичних особливостей регіону.

Обрізка і підв’язка малини

Одним з найважливіших етапів весняного догляду за малиною є видалення пошкоджених пагонів. Обрізка малини навесні проводиться в два етапи.

  1. Спочатку зрізують під корінь пагони непридатні для плодоношення, які не перенесли зимових морозів або ж є занадто старими або ж навпаки молодими і слабкими. Якщо спостерігається лише часткове пошкодження втечі, то його зрізають до найближчої здорової нирки.
  2. Весняна обрізка малини також включає в себе і підрізування на 10-15 см верхівок пагонів. Це стимулює розвиток бічних бруньок. Іноді укорочення верхівок завершують вже після підв’язування стебел до шпалери.

Коли обрізка малини навесні завершено, залишається близько 7 здорових розвинутих пагонів при кущовому способі вирощування і 12-20 стебел на метр при стрічковій посадці.

Якщо кущі малини вже розчищені, можна приступати до підв’язці, яку також проводять до розпускання бруньок. Як же краще підв’язувати малину? Традиційно це робиться двома способами.

  1. Кущової. У цьому випадку в середину куща встановлюється кількість і до нього пагони підв’язують на відстані 0,5 і 1,5 м. Крім того, практикується установка колів між кущами. При такому підході до колу з однієї сторони прив’язують половину пагонів одного куща, а з іншого боку – частина пагонів сусіднього куща. Підв’язка проводиться на різній висоті, завдяки чому всі пагони рівномірно просвічуються сонцем.
  2. Шпалерний. Більш популярний при траншейної посадки малини. Для створення шпалери по кінцях ряду встановлюють стовпчики, а між ними натягують два ряди дроту на висоті 60-80 см і 1-1,2 м. Пагони прив’язують до дроту на відстані 10-15 см

Догляд за малинник

Крім обрізання і підв’язки, догляд за малиною навесні включає в себе обробіток ґрунту та підживлення рослин. Такі процедури необхідно виконувати кілька разів у міру необхідності. При цьому підживлення часто поєднують з розпушуванням землі або поливами.

Розпушування зазвичай проводиться паралельно з видаленням бур’янів. Перший раз земля в малиннику обробляється ранньою весною. У міжряддях допускається розпушування ґрунту на 10-15 см вглиб, а в рядах на 5-8 див. Головне, не захоплюватися, щоб не пошкодити поверхневу кореневу систему малини.

Читайте також: як правильно і коли треба садити полуницю весною

Відразу після розпушування грунту в малиннику бажано замульчувати. Для мульчі зазвичай застосовують торф (шар в 8 см), солому (10-15 см), тирсу, компост, синтетичні мульчуючі матеріали. Важливо, щоб після осідання шар мульчі досягав не менше 5 див.

Полив кущів здійснюється у відповідності з потребою, оскільки малина чутлива до нестачі вологи, зокрема, під час цвітіння і при формуванні зав’язі. Його виробляють в спеціальні борозенки біля кущів. Найбільш ефективним і економічним вважається крапельний полив. Також кількість поливів можна скоротити у 3-4 рази правильно замульчував ділянку.

Весняна підгодівля малини

Для майбутнього врожаю ягід важливо, щоб рослині було достатньо поживних речовин, тому садівники замислюються ніж удобрювати малину навесні. Першу підгодівлю можна проводити вже в квітні за умови достатнього насичення ґрунту вологою. В такому випадку зазвичай використовують азотні добрива з розрахунку 80-100 г на один квадратний метр. Крім того, щорічно або через рік вносять перегній або компост в кількості 3-5 кг/м кв.

Коли починає формуватися зав’язь при слабкому зростанні пагонів можна додатково внести суперфосфати (30-40 г), аміачну селітру (15-20 г), калійну сіль (20-25 м).

Періодично необхідно підгодовувати малину рідким органічним добривом, наприклад, коров’яком або курячим послідом, розведеними водою в пропорції 1:5 і 1:10-15 відповідно. На початку вегетації подібні підгодівлі можна проводити 2-3 рази, витрачаючи на 1 м 3-5 л рідини.

Обробка малини від хвороб і шкідників

З початком вегетації часом виникає необхідність обробити малину від шкідників і захворювань. Наприклад, для профілактики вертицеллезного в’янення перед посадкою коріння малини рекомендують занурити в препарат Агат 25К, а щоб уникнути плямистості листя рослини обробляють Бордоською сумішшю. Відповідні препарати підбираються і для боротьби з борошнистою росою, павутинним кліщем та іншими шкідниками, серед яких особливо поширені малиновий жук і стеблова муха. Личинки мухи пошкоджують стебла і борються з ними шляхом обробки нижній частині малиннику спеціальними препаратами. А жук має звичку відкладати яйця прямо в розкриті квіти, і його по можливості краще збирати вручну.

Звичайно, для отримання якісного врожаю бажано використовувати мінімальну кількість препаратів та дотримуватися терміни їх застосування, зокрема, не можна проводити обробку під час цвітіння, оскільки це може негативно вплинути на врожай, адже разом з тим же малинным жуком гинуть і комахи, які беруть участь у запиленні рослин.

Правильний догляд за малиною у весняний час є запорукою доброго врожаю ягід і приросту здорових пагонів заміщення.