Великий піст у більшості з вірян асоціюється із відмовою від їжі, молитвами та духовним очищенням. Однак у ці дні є чимало різних ритуалів. У чому полягає їхня суть та що треба робити, читайте далі.

Найперший день Великого посту — жилавий понеділок. Назва походить від житніх коржиків — жиляників. У цей день господині не готують більше нічого, дозволяється, крім жиляників, ще їсти овочі — хрін і редьку.

Ще одна назва цього дня — чистий понеділок. А чистий чому? Та тому, що господині нічого не готували, а отже, весь посуд залишався чистим.

У першу суботу посту богобоязні господині святять у церкві хліб, мед та ін. Існує звичай замовляти в цей день панахиду за упокій померлих родичів. Після молитви в церкві. На молитву не можна спізнюватися в жодному разі.

За християнським звичаєм, після молитви на порозі церкви слід обов'язково поцілувати ікону або хрест, бо інакше молитва сили не матиме, не буде почута ані Богом, ані янголами-хранителями.

„Збірна неділя“ — це перша неділя тижня.

Дівчата виконують у цей день магічні дії: варять кашу з маком і закопують у землю. Це, за народними повір'ями, відвертає від людини нещастя.

„Середохресний тиждень“ — це четвертий тиждень Великого посту, протягом якого хазяйки випікають хрести з медом і маком. У цей період господині сіють капусту, помідори й мак. Якщо розсаду засіяти під час Великого посту, то, за повір'ям, вона морозу не боятиметься.

„Похвальний тиждень“ — п'ятий тиждень Великого посту. У суботу на цьому тижні працювати не можна, це свято похвали пресвятої Богородиці, тільки розсаду сіяти дозволяється.

Вербна субота — це шоста субота Великого посту. Це свято дітей. Під час вечірнього богослужіння діти носять вербу. Та дитина, якій дістанеться найбільша гілка, буде щасливою. Дівчата-підлітки в цей день іноді ходять групами по домівках і співають величальних пісень, що дуже нагадують веснянки.

У деяких регіонах України ще зберігається звичай носити свячені гілки верби від церкви до церкви. 

З Великим постом пов'язано безліч ритуалів і обрядів, які, попри сильну язичницьку основу, до цих пір роблять православні християни.

Читайте також: тижні Великого посту

Наприклад, усталилася традиція в перші тижні посту освячувати в церкві мед. Вважається, що ложка такого меду може полегшити хворобу, зняти дратівливість, покращить настрій.

На такий мед можна начитати замовлення

"Господній медок, болячку виліковний, хвороба витягни, біль остуди, тіло біле від хвороби спаси. В ім'я Отця і Сина і Святого Духа. Амінь".

Після цього можна намазати їм хворе місце, то, за повір'ям, біль за кілька днів має зникнути.

Відомо, що піст – це обмеження себе в їжі. Але навіть пісна їжа може послужити вам чудову службу. На їжу також можна начитувати замовляння.

Кожен раз начитуйте на їжу замовлення

"На щастя, на здоров'я, на радість, на удачу, на силу, на волю, на красу, на довготу, на все хороше, на все світле, що Бог послав, ангелами передане. В ім'я Отця і Сина і Святого Духа. Амінь".

Вважається, що таке замовлення поліпшить ваше становище у всіх сферах життя.

Також у період посту є велика ймовірність виконання будь-якого бажання. Для цього необов'язково проводити якийсь особливий ритуал або обряд, досить лише кожен день думати про свою мрію, представляти її у всіх фарбах. І, як вважається, деякий час думка матеріалізується і бажання неодмінно здійсниться.

Читайте ще: молитви у Великий піст

Під час Великого посту все завмирає, а до Великодня оновлюється, відроджується з новою силою. Вважалося, що в цей час в будинок можуть потрапити посланці з потойбічного світу. Від них і чистили свої житла предки, щоб усунути причину нещасть і заручитися підтримкою вищих сил. А зараз поприбирати в будинку перед Великоднем отримало зовсім інший сенс.

Особливе значення приписували талій воді. Чистий сніг збирали в місцях, які придивилися заздалегідь, рано вранці, до сходу сонця. Приносили в відрі в будинок, ставили на піч. Кропили талою водою стіни, стелю, підлогу, меблі та навіть ікони.

Якщо сніг вже розтанув, то замість обряду неодмінно проводили прибирання будинку, позбавляючись від сміття і бруду, що накопичився за довгу зиму.

Під час Великого посту ритуал зроблений на фінансовий добробут відразу починає працювати та залучати удачу і гроші. В день здійснення обряду і три дні після читання замовляння на гроші в піст потрібно строго постувати.

Для обряду потрібен пісок (жменю) взятий з проточної води (струмка або річки), так само варто купити новий гаманець. У будинку пісок слід просушити, щоб він міг сипатися через щілини між пальцями.

Ритуал для залучення грошей в пост виконується наступним чином. Постеліть на столі шматок будь-якої тканини, над якою слід тримати відкритим гаманець і зсипати в нього приготовлений раніше пісок. Читайте замовлення, яке залучає кошти:

"Земля моя матінка, Сонце червоне батюшка.
Візьміть і мені розбагатіти посібник,
Справи моє владнайте і зміцніть,

Удачу і гроші до мене залучіть.
Земля золотим піском капшук мій обсипає,
Сонце червоне, удачу в справах запалює,
Господь мені розбагатіти допомагає.

Амінь".

Коли пісок зсипали в гаманець і замовлення прочитане, зсипте з тканини пісок в гаманець і приберіть його на рік в затишне місце, щоб навіть люди, які живуть з вами. не змогли його знайти.

Через рік замовлення потрібно переробити на новий гаманець. Використовуваний в обряді гаманець через рік можна використовувати на зміну старому, висипавши з нього пісок в траву на вулиці.

Читайте ще: Великий піст: що варто знати християнам