Під загрозою Острог, Корець, Радивилів, Дубровиця і Березне. Вони можуть змінити статус на селище.

Такі трансформації пов'язані із проєктом закону "Про засади адміністративно-територіального устрою України", який Уряд подав до Верховної Ради.

Зокрема, документ передбачає, що місто повинно мати понад 20 тисяч населення, селище – 5 тисяч і більше, а село – менше ніж 5 тисяч населення.

Такі трансформації можуть вплинути на Рівне нщину. Адже, зважаючи на кількість населення, статус міст втратять Острог, Корець, Радивилів, Дубровиця і Березне.

Натомість, збережуть міські статуси Рівне , Дубно, Здолбунів, Вараш, Костопіль і Сарни.

Окрім того, за проєктом, один або кілька населених пунктів можуть об’єднатися в громаду.

Читайте також: Виборів в ОТГ на Рівне нщині до осені не буде

Об’єднання громад із загальною кількістю не менше ніж 150 тисяч жителів буде вважатися районом. Саме з районів і складатиметься область.

Читайте також: Скільки районів залишиться на Рівне нщині до 2020 року? (ВІДЕО)

Та, за словами експертів, не варто квапитися й панікувати. Адже це лише проєкт закону, а отже у нього можуть бути внесені правки.

- Так, наприклад, гранична цифра може бути понижена або навпаки підвищена, - каже консультант Офісу реформ Асоціації міст України на Рівне нщині Василь Курилас.

До того ж, зазначає експерт, буде передбачено формування державного реєстру адміністративних одиниць, визначені процедури зміни меж та назв населених пунктів. Ці повноваження будуть належати Кабінету Міністрів або в окремих випадках Верховній Раді України

- Цей проект також містить назву "райони", хоча у презентаціях конституційних змін ми бачили поняття "округу", - продовжує Василь Курилас. - Тому не варто хвилюватися. Сподіваємось, що цей проєкт матиме продовження й обговорення в комітетах Верховної Ради і, можливо, зазнає змін, які не так сильно хвилюватимуть жителів міст районного значення.

Читайте також: Врахували майже всіх: як сформували об`єднані громади на Рівне нщині (ПОРІВНЯЛЬНІ КАРТИ)