Такі нововведення стосуються і новоутворених громад, і тих населених пунктів області, які чекають на довибори. Таких громад на Рівненщині дві, а сіл - три.

Центральна виборча комісія внесла зміни постанови від 29 листопада 2018 року № 234 “Про Порядок призначення перших виборів депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад та відповідних сільських, селищних, міських голів”.

Зокрема, змінами передбачено, що у рік проведення чергових місцевих виборів перші місцеві вибори призначаються на дату чергових місцевих виборів.

Це пов'язано із тим, що у разі призначення перших виборів в об'єднаних територіальних громадах на останню неділю квітня, строк повноважень депутатів, які б були обрані на них, тривав би фактично лише кілька місяців.

Саме тому перші вибори у Зорянській та Білокриницькій ОТГ та додаткові у Хотинській, Рідківській, Теслугівській сільських радах, які приєднались до Крупецької ОТГ, вибори відбудуться одночасно з черговими місцевими виборами 25 жовтня 2020 року.

До того ж ОТГ може перейти на прямі відносини з державним бюджетом, тобто отримувати спеціальні виплати та дотації, тільки з початком нового бюджетного періоду. Тому навіть призначені на весну вибори не змінили б фінансової ситуації.

Читайте також: Врахували майже всіх: як сформували об`єднані громади на Рівне нщині (ПОРІВНЯЛЬНІ КАРТИ)