Фото ілюстративне
Проекти громадського бюджету або так званого бюджету участі на Рівненщині набувають все більшої популярності. Реалізують такі програми не лише у містах, а й в об’єднаних територіальних громадах. Бюджетних коштів не шкодують, щоправда мають кілька вимог.

Рівне та інші міста вже не один рік використовують для розвитку так званий бюджет участі. Активно впроваджувати таку ініціативу взялися і в невеликих населених пунктах та навіть в об’єднаних територіальних громадах.

- На формування місцевих бюджетів в основному впливає депутатський корпус рад, і не завжди враховуються інтереси всіх громадян. Тому виділивши певну частку коштів на Бюджет участі - громада спрямовує його на конкурсних засадах на нагальні, цікаві, креативні проекти. Це сприяє налагодженню комунікації в громаді, навчає ефективному та прозорому використанню коштів отриманих від платників податків, - каже консультант з бюджетних питань Проєкту ПУЛЬС Рівне нського РВ АМУ Людмила Кушнер.

Та як це працює насправді і скільки коштів на місцях готові виділяти під бажання людей? До прикладу, Привільненська ОТГ конкурс проектів бюджету участі провела вже вдруге. Започаткували його в рамках проекту «Бюджет участі, як інструмент розвитку громади» зі співпраці із Зіхідноукраїнським ресурсним центром за підтримки програми U-Lead з Європою. Відтак, в громаді було розроблено положення, створено координаційну раду та проведено ряд навчань для громади, що дозволяє ефективно впроваджувати проект на території громади.

- Цьогоріч громадою подано більше проектів та збільшилась кількість голосів представників територіальної громади, - розповідає проектний менеджер Привільненської ОТГ Світлана Роїк. - У 2019 році було реалізовано 9 проектів, за які віддали свій голос 1090 представників громади. У конкурсі Бюджет участі Привільненської ОТГ, що будуть реалізованими у 2020 році перемогу вибороли 11 проектів, за які проголосували 1373 представники громади.

У 2019 році реалізовано 9 проектів ініціативних груп громад загальною вартістю понад 700 000 гривень.

Зупинка громадського транспорту в с.Привільне, встановлена в рамках Бюджету участі 2019

А це – три нові дитячі майданчики, дві громадські зупинки, сушка для білизни дитячого садочку, благоустрій джерела, стіл піскотерапії та безкаркасні крісла в школі, осучаснений кабінет біології, 4 смарт-телевізори, проектор та цифрова фото-камера поповнили "арсенал" навчальних закладів громади.

Дитячий майданчик у с.Молодаво Третє, встановлений в рамках Бюджету участі 2019

Аби забезпечити можливість участі в конкурсі Бюджет участі представників усієї територіальної громади, у жовтні за підтримки програми U-Lead з Європою було проведено навчання з проектного менеджменту для представників Іваннівської сільської ради, що цьогоріч доєдналася до Привільненської ОТГ.

- Бюджет конкурсу на 2020 рік становить 50 000 гривень на 1 проект. У кожному проекті передбачено власний внесок ініціативної групи (виконання робіт, тощо). За підсумками громадського голосування на території Привільненської ОТГ будуть реалізованими 11 проектів ініціативних груп громади, а це і 3-D окуляри в навчальних закладах, міні-басейн, нові дитячі майданчики, громадські зупинки та інше, - продовжує Світлана Роїк.

Стіл для піскотерапії, встановлений у Молодавській ЗОШ в рамках Бюджету участі 2019

Проекти-переможці Бюджету участі Привільненської ОТГ-2020:

-"Громадські зупинки" (с.Іваннє та с.Зелене);
-"Віртуальна подорож" (Молодавська ЗОШ І-ІІ ст., оновлення матеріально-технічного забезпечення, що дозволить проводити наочне та практичне дослідження навколишнього середовища);
-"Встановлення сучасної велопарковик в Іваннівській ЗОШ І-ІІ ст." (с.Іваннє);
-"Майбутній науковець" (Молодавська ЗОШ І-ІІ ст., оновлення матеріально-технічного забезпечення класу біології);
-"Майданчик щасливого дитинства" (НВК с.Бортниця);
-"Створення умов для розитку інформаційно-цифрової компетентності в КЗ "Молодавський ДНЗ (ясла-садок) "Сонечко" в с.Молодаво Друге" (с.Молодаво Друге);
-"Сучасний кабінет фізики сьогодні - рівні можливості для навчання в майбутньому" (Привільненська ЗОШ І-ІІІ ступенів);
-"Осередок щасливого дитинства" (Дитячий майданчик на території ЗОШ с.Привільне»);
-"Яскраве свято - заряд позитиву для громади" (Будинок культури с.Привільне, музичне обладнання);
-"Сучасна музична зала вітає - дитячі таланти розвиває" (НВК с.Бортниця, оновлення матеріально-технічного забезпечення музичної зали);
-"Креативне та корисне дозвілля" (Облаштування міні-басейну на території Привільненської ЗОШ та ДНЗ «Бджілка»).

Для довідки:

Бюджет участі (громадський бюджет, бюджет міських ініціатив) - це частина коштів міського бюджету, щодо якої мешканці міста самостійно обирають на що їх витрачати шляхом голосування, результати якого мають пряму дію, незалежно від волі чиновників та депутатів.

В Україні вперше бюджет участі було впроваджено в 2015 році в трьох містах: Чернігові, Черкасах та Полтаві.

Читайте також: "Городище "Оствиця": у Рівному хочуть створити музей просто неба