Щедрий вечір
13 січня українці відзначають свято Маланки і збираються за сімейною вечерею в Щедрий вечір. Що обов’язково повинно бути на столі 13 січня за старими українськими традиціями.

 У низці різдвяних зимових свят особливе місце займають 13 і 14 січня - свята Маланки і Василя. Василя, 14 січня - Старий Новий рік, який має свої давні традиції і обряди святкування і веде свій початок ще з дохристиянських часів. Напередодні Старого Нового року відзначають Щедрий вечір або свято Маланки.

Назва Щедрий вечір говорить сама за себе - на столі в цей день повинні бути щедрі частування, здавна господині готували святкову вечерю з достатком страв. Вважається, чим щедріше і багатшим буде стіл цього вечора, тим багатшим буде рік для господарів будинку. У зв'язку з тим, що піст в ці дні не притримували, страви були ситні, м'ясні, різноманітні. Дізнайтеся, які страви за традицією повинні бути на столі в Щедрий вечір.
 
1. Щедра кутя
 
Так само, як і в Святвечір, в Щедрий вечір готували кутю з пшениці, з додаванням сухофруктів, меду, родзинок, горіхів.
 
2. Пироги
 
Пироги з різноманітними начинками займали центральне місце на святковому столі. В описі народних традицій йдеться про те, що господиня готувала стільки пирогів, що батько ховався за ними від дітей за столом - така гора пирогів стояла на святковому столі. Пироги можна приготувати з різноманітними начинками - м'ясом, капустою, яблуками, яйцями і зеленню і т. д. - на ваш смак. Традиційно в багатьох сім'ях під Старий Новий рік печуть пиріг зі щастям - кладуть монетку в пиріг, кому вона дістанеться, того чекає щасливий рік.
 
 
3. М'ясні страви
 
Домашні ковбаси, шинка, смажене порося і т. д. Можна приготувати смачне запечене м'ясо - буженину або зробити українські крученики - маленькі ковбаски, тушковані в соусі - дуже просто і смачно.
 
4. Узвар
 
Обрядовий напій із сухофруктів також, як і на Різдво, здавна подавали на Щедрий вечір. Для узвару підходять різні сухофрукти: яблука, груші, родзинки, чорнослив, вишні, курага - чим більше різноманітних сухофруктів, тим більш насиченим і цікавішим виходить смак напою.
 
 
5. Холодець
 
Ще одна традиційна страва української кухні, яку господині обов'язково готували до Старого Нового року.
 
6. Вареники
 
Яке ж українське свято без вареників: з картоплею, грибами, капустою, сиром.

7. Борщ з пампушками
 
Традиційний український борщ з пампушками - не тільки повсякденна, але і святкова страва, яка була неодмінною і в Щедрий вечір.