Кутя
Сьогодні, 6 січня у православних християн Святвечір - переддень свята Різдва. На стіл, за традицією, з першою зіркою ставлять 12 пісних страв, включаючи спеціальну кашу. Назв у цієї обрядової каші безліч: коливо, канун, сочиво, сить. Найчастіше кутю подають як поминальну страву, але також в переддень Нового року (за старим стилем), в Святвечір, на Водохреща та інші православні свята.

 Існує кілька варіантів як готувати кутю: багата кутя (пісна кутя з різними компонентами, яку готують на Святвечір); щедра кутя (перед Новим роком, скоромне блюдо з додаванням вершкового масла, вершків або молока); голодна кутя (на Водохреща, страва, яка в основному складається із зернової основи і підсолоджувача).

Залежно від кількості доданої рідини кутя може бути напіврідкою або розсипчастою. Символіка куті і традиції зерна, з якого готують кутю, символізує вічне життя, воскресіння і достаток. Мед - символ райського блаженства, здоров'я і благополучного побуту. Мак і горіхи - символи достатку і родючості.
 
Що стосується різдвяної куті, то за старих часів вважалося, що чим багатша (тобто смачніша і ситніша) кутя, тим краще буде врожай і достаток у сім'ї. З куті починають Різдвяну трапезу в Святвечір (з першою зіркою) і закінчують ложкою цієї страви, обмінюючись побажаннями і згадуючи померлих предків.
 
 
Різдвяна кутя - пісна, оскільки піст триває до самого свята. Кутю традиційно їдять усі члени сім'ї і навіть пригощають худобу і домашніх тварин, щоб ті не хворіли і приносили приплід в новому році. Кутю несуть хрещеним і старшим членам сім'ї, які живуть окремо. Також під миску з кутею клали колоски і потім зберігали їх цілий рік, як оберіг. Обов'язково залишали мисочку з цими ласощами і для душ покійних предків.
 
Кутю варять з різноманітних круп і цілісних зерен: пшениці, перловки, ячменю, рису, вівса, навіть гречки і т. д. Пшеницю або інше незбиране зерно зазвичай спочатку товкли в ступі з додаванням води і відокремлювали від плевел. Після варили в печі протягом декількох годин, в сучасних умовах можна обійтися плитою або духовкою. Пшеницю і крупи можна замочувати, так значно скоротиться час приготування. Вони повинні добре розваритися і стати м'якими, придбати трохи білуватий відтінок.
 
Дуже популярна зараз кутя і з рису (хоч це відступ від традицій), та й готувати її не так складно. Іноді вважається, що кутю з рису подають в основному на поминки, але можна приготувати її і на Різдво. Головний секрет приготування основи для куті в тому, щоб вона була зварена, м'яка і в той же час розсипчаста. Також можна варити основу для куті на молоці (тут потрібно бути уважним, так як далеко не всі крупи розварюються в ньому) або в суміші молока і води (але така кутя буде вже не пісною). Також кутю традиційно заправляють рідким медом .
 
Також в Україні була традиція готувати напіврідку кутю, заводячи її узваром (компотом із сухофруктів). Для цих цілей можна використовувати і цукровий сироп, розведене водою варення. У кутю можна додавати численні сухофрукти, розпарені і подрібнені, варені, заморожені фрукти та ягоди, можна з компотів та варення, розпарений мак, горіхи, а в деяких випадках і мармелад, і льодяники (але це швидше виняток з правил), а також всілякі спеції і прянощі за смаком.