Андрія
13 грудня в православ'ї відзначають свято - День святого Андрія Первозванного, а в народі - Калиту. Які прикмети пов'язані з цим днем, що можна і не можна робити в свято?

 Первозванним Андрія називають через те, що він першим був покликаний з усіх учнів Ісуса. Це свято було дуже шановане ще у наших предків, так як саме Андрій Первозванний просвічував слов'ян в питаннях віри. День Андрія Первозванного не тільки церковне свято, а й народне, в народі воно називається Калита.

Це особливий день, коли дівчата можуть заглянути в майбутнє і дізнатися свою долю, тому в ніч з 12 на 13 грудня незаміжні дівчата ворожили. Традиційно, на Андрія молодь влаштовувала гуляння, тільки без пісень і танців, так як під час Різдвяного посту це заборонено.

Що не можна робити в цей день?
 
У цей день заборонена будь-яка фізична праця, особливо це стосується шиття, вишивання або в'язання.
 
Що потрібно обов'язково зробити в день Андрія Первозванного?
 
У день Святого апостола Андрія потрібно обов'язково сходити до церкви і помолитися про дітей. Кажуть, що в цей день святий чує всі молитви, а особливо прохання матерів про щастя своїх дочок в особистому житті.
 
День Андрія Первозванного - перше свято в різдвяному циклі, тому в цей день прийнято накривати святковий стіл, але пісний, тому що цей час Різдвяного посту.
 
 
Андрій Первозванний - покровитель моряків, тому в цей день всі, чия професія пов'язана з морем, молилися йому про захист і заступництво.
 
Господині традиційно печуть в свято маковий або яблучний пиріг, якщо випічка вийде пишною і смачною, то в будинку буде благополуччя і достаток.
 
Це свято потрібно обов'язково відзначати в кожному будинку, за повір'ями, там, де шанують Андрія Первозванного буде хороший урожай і достаток.
 
За народними звичаями в цей день незаміжні дівчата збираються і ворожать на судженого.
 
Прикмети на День Андрія
 
Якщо в свято йде сніг - зима буде дуже довгою і морозною;
 
якщо сніг випав до 13 грудня - зима буде теплою і м'якою, а якщо після - то холодною;
 
якщо в цей день сонячна погода - на наступний рік буде дуже багатий урожай.